четвъртък, 9 юни 2011 г.

Осъдиха собствениците на юперска фирма за данъчни далавери

Разградския окръжен съд постанови условни присъди за 61-годишния Васил Петров и 54-годишната му съпруга Лариса – жители на Русе и собственици на фирма в кубратското село Юпер. Двамата бяха осъдени на по 3 години лишаване от свобода с отлагане от 5 години изпитателен срок.


Те бяха признати за виновни в това, че през 2006-2008 година като съсобственици на фирма „Сексагинта А” са избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 153 002, 80 лева, като са използвали документи с невярно съдържание и са приспаднали неследващ им се данъчен кредит в същия размер. Магистратите ги оправдаха по второто обвинение - че през 2008 година са сключили сделка за продажба на дялове от фирмата, за да избягнат плащането на данъчните задължения. Подсъдимите трябва да заплатят 153 002 лева на държавата по предявения от финансовия министър граждански иск.

Васил и Лариса Петрови живеят в Русе, но притежавали фирма в село Юпер. От обвинителния акт става ясно, че семейството е сключвало фиктивни сделки с фирми, регистрирани на името на неграмотни или слабограмотни хора, някои от които дори не знаят, че са техни собственици. Фактурите, които са получили от тези фирми, не били попълнени в съответствие със закона за счетоводството и с тях не можело да се докаже, че е имало реална продажба, нито пък фирма „Сексагинта А” е била в състояние да докаже доставката на вписаните в документите строителни материали и услуги. Част от свидетелите заявяват, че не познават подсъдимите, не са извършвали стопанска дейност и нямат нито печати, нито някаква документация за фирмите, чиито собственици са на книга. Двама от тях твърдят, че непознати ги завели при нотариус и срещу минимално заплащане ги накарали да подпишат някакви документи, но те не разбрали, че стават собственици на фирма. Що се отнася до сделките за продажба на дялове, купувачите също заявяват, че не са им предадени печати или счетоводни документи за дейността на фирма „Сексагинта”.

Васил и Лариса Петрови не бяха наели адвокати, защото нямали пари, и не пожелаха да им бъде назначен служебен защитник. Двамата не се признават за виновни и твърдят, че сделките са реални, а фактурите – редовни.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Варненския апелативен съд. Прокурорът по делото, който настояваше за по-тежка присъда, заяви, че ще направи протест, а подсъдимите – че ще обжалват наказанието си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии