събота, 9 юли 2011 г.

Площадът на Русе ще бъде най-красивият в България

Ремонтът на централния градски площад в Русе, който се реализира с 10 млн.лв. от Европейския фонд за регионално развитие, ще посреща гостите на града в началото на есента.
Дейностите по реконструкцията му вървят в срок, съобщи кметът Божидар Йотов. Той разгледа хода на ремонта заедно с русенски журналисти.

90 % от всички дейности са изпълнени, а по думите на Божидар Йотов това ще бъде най-красивият площад в България, още повече, че е паметник на архитектурата. Настилката е от розов гранит, като са използвани и част от старите плочи. Предстои да се довърши озеленяването, а по отношение на Паметника на свободата, той вече има хидроизолация в основите и ще се спре процесът на улягане на льосовата почва. В същото време се е оказало, че на някои места наклонът при поставяне на плочките по площада не е спазен и за да не се образуват локви, ще се пренаредят.



Сред най-интересните нови придобивки са пейките, които са изработени по модел от 1920 г. – както е изглеждал площадът в началото на миналия век. Русе ще бъде и един от малкото градове в България, където ще има сух фонтан. Той ще спира да работи сам при силен вятър, а височината на водната струя ще се регулира от компютър. Фонтанът ще се намира на Ларгото пред операта, като се обмисля и поставянето на 12 бюста на изтъкнати музикални дейци.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии