събота, 9 юли 2011 г.

Ветрогенератори край Исперих

Голям ветрогенераторен парк ще се изгражда южно от Исперих. Инвестицията ще е на българо-немската фирма „СРС – България“, със седалище във Варна, каза за „Екип 7“ кметът на общината Адил Решидов.

Ветрогенераторите ще са общо 32 в землищата на селата Голям Поровец, Ножарово, Владимировци и Лъвино, пише в сайта на фирмата. Паркът ще е с мощност 12 MW.

Вече са сключени предварителни договори с частни лица, собственици на подходящи имоти, а документите дават право на строеж и ползване. В Лъвино тези договори са 11, научихме от кметицата Мерал Хълми. Най-малкият имот е над 15 дка. Във Владимировци терените са най-много.

Парцелите граничат с полски пътища, което позволява да бъде запазена съществуващата инфраструктура при строително-монтажните работи. Всички имоти са отдалечени на повече от 500 м от регулацията на населени места, пише още в сайта на „СРС България“.

Инвестиционното предложение предвижда също строеж на подстанция в с. Лъвино. Ще се изгради подземна електропреносна мрежа до мястото на включване /присъединяване към НЕК/.

Районът на вятърния парк се характеризира със сравнително равнинен релеф, с надморска височина от 290 до 310 метра. До Владимировци вече е построена ветроизмервателна мачта. В момента тече мониторинг на птиците и прилепите в района на площадката и процедурата по изготвяне на доклада по ОВОС и ОС в РИОСВ – Русе. Намеренията на инвеститора са строителството на парка да почне колкото може по-скоро.

ekip7.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии