събота, 1 октомври 2011 г.

Насилия срещу ромите или етнически конфликт

ромски размирици,насилие срещу циганите
Етническият конфликт в България достигна небивала острота, но вече затихва.

Междуетническият конфликт в България достигна небивала острота, пише руският електронен вестник "Експерт".

По-голямата част от народа е възмутена от бездействието на полицията спрямо криминалните цигански групировки, тероризиращи населението.
С оглед на предизборната кампания конфликтът дава безспорни предимства на националистите, които разиграват картата "циганизация на България", твърди изданието.

Изострянето на световната икономическа криза изостри и циганския въпрос в Европа. Знае се със сигурност, че търпеливата досега Германия смята в най-скоро време да експулсира в родината им 12 000 цигани, пристигнали от Косово по време на балканската криза през 1999 година. Холандия, Дания и Швеция, също подложени на натиск от страна на циганските си малцинства, изразиха намерение да приемат по-строги закони за имиграцията. Циганският въпрос бе сред причините да се откаже членство в Шенген на България и Румъния, отбелязва "Експерт".

Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че Европейската комисия е разтревожена от развитието на ситуацията в България и ще следи внимателно събитията. Както знаем, след скандала с прогонването на цигани от Франция ЕК реши да подложи на анализ ефективността на националните програми за интеграция на циганското население. До края на годината резултатите трябва да бъдат представени в Брюксел.

По думите на Рединг, ЕК е готова да отпусне на членките на ЕС средства за подкрепа на циганските семейства от европейския социален фонд. "Ще припомним, че през последните години вече бяха осъществени специализирани програми за циганите, спонсорирани от ЕС, но те не дадоха резултат: за властите май е неизгодно да решават проблема в правното русло", добавя "Експерт".

"Антициганските протести и погроми в България затихват", при все това обаче "тези дни бяха задържани десетки и стотици души с хладно оръжие", изтъква новинарският сайт km.ru.

Циганите в цяла България напрегнато очакват нови и масови нападения срещу тях. Местни журналисти твърдят, че клановете се запасяват с тояги, брадви и естествено, с огнестрелно оръжие. На този фон съобщението, че "миналата нощ бе тиха" не би могло да се напълни с романтичен смисъл, отбелязва на сайта си Първи канал на руската телевизия.

Електронният в. "В криза" (vkrizis.ru) нарича събитията у нас "жесток граждански конфликт, привидно междуетнически и социален по същество". "Цигански сенчести кланове се спречкаха с български крайнодесни организации", пише изданието.

След проявите на "народно отмъщение" в Катуница "добре подготвените и организирани български цигани реагираха предсказуемо и мигновено се въоръжиха" и "започнаха силови сблъсъци". "Национал-радикалите" в България организират синхронни акции чрез футболни форуми в Интернет - "обичайна вече практика от началото на 21-и век, минала проверка по време на молдовското антикомунистическо въстание, арабските революции и английските безредици", се казва в материала.

За ВМРО и "Атака" е "лесно да експлоатират ултранационалистическите нагласи в тълпата, заредена с агресия и юношески максимализъм", констатира електронният вестник. Той сравнява антитурския нюанс в протестите с "кампанията за побългаряване на турците, обявена от Тодор Живков." Явно и тогава, и сега целта е да се отвлече вниманието на обществото от истински насъщните проблеми, коментира изданието.

Незнайно защо българските власти не бързат да обърнат внимание на цялата бизнес и политическа кариера на "циганския барон Кирил Рашков, който доста омръзна вече и на самите цигани". Освен големия си криминален стаж Рашков е събрал и голям политически капитал - основал е партията "Свободна България", която активно лобира за интересите на циганските криминално-търговски кланове. Тези кланове са политизирани, претендират за повишен социален статут, екстериториалност, искат да се гарантират правата и прерогативите на тяхната йерархия, пише руският електронен вестник.

Макар че се сбиха, циганските престъпници и ултрадесните активисти са социално близки, да не кажем сродни сили. ВМРО и "Атака" се опират на същите групи от населението като "Свободна България", разликата е само етническа. И десните радикали, и циганските босове отправят послания към сенчестата икономика и младежките субкултури. Те искат едно и също, само че всеки от тях не желае присъствието на другия, пише изданието.

Големи неприятности очакват Кирил Рашков, но ламята никога не е загивала, щом изгуби само едната си глава. Ако Бойко Борисов - типичен "як мъжага", не събере достатъчно политическа воля за структурни социално-политически преобразования, диалогът между народ и власт в България няма да стане по-конструктивен, добавя "В криза". (БТА)

източник : dariknews

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии