вторник, 4 октомври 2011 г.

Трус с епицентър в Румъния бе усетен в Русенско

Земетресение с магнитуд около 4,8 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин в 5,40 ч. с епицентът на около 380 км североизточно от София, извън територията на България в района на румънския град Вранча.

Трусът е бил усетен слабо на територията на България в областите Русе, Силистра и Разград, съобщи Сеизмологичният център към Геофизичния институт на БАН, предаде БТА.

Няма сигнали за щети в Русенско след земетресението с епицентър в Румъния рано тази сутрин. Това съобщиха от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в крайдунавския град.
На дежурния телефон не са получавани сигнали от граждани. Земетресението в Русе е усетено много слабо, обясни директорът на общинската дирекция "Сигурност и управление при кризи" Спасимир Димитров.

В Силистренска област също но няма данни за щети и за пострадали хора. Периодично се събира информация за обстановката.До 9.00 часа не са получавани данни за усложнения, съобщиха от от Областното управление за пожарна безопасност и защита на населението в Силистра.

„Това земетресение е от обичайния тип за зоната на Вранча", заяви за АФП говорител на Националния институт за изследвания и разработки в областта на физиката на Земята Мирча Радулян, съобщи Дарик радио.

Районът на Вранча в Източна Румъния е зона с висока сеизмичност. На 4 март 1977 г. Румъния е разтърсена от най-силното в историята земетресение в Югоизточна Европа, с магнитуд около 7.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът е именно в района на Вранча. Трусът довежда до разрушаването на над 8500 сгради и убива повече от 1600 души в Румъния и в България.

Земетресението у нас тогава е усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загиват над 100 души. Съборени са жилищни блокове, общежитие на "Свилоза", административната сграда на "Рудметал".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии