понеделник, 9 януари 2012 г.

Доизграждат църква в Медовене

строеж на църка
Жителите на с. Медовене, община Кубрат събират средства за доизграждането на църквата „Св. Успение Богородично” в селото. Строителството на новия и първи за селото християнски храм започва през 2000 г. с дарения на граждани.

Тогава са изкопани и излети основите на храма. Положен е основният олтарен камък, който е осветен от Русенския митрополит Неофит. По-късно строежът е спрян поради недостиг на средства, а работата по църквата е възобновена през 2010 г.

Близо 25 000 лева са изразходвани за градежа до момента, но до пълното му завършване трябват още средства, заяви членът на църковното настоятелство на село Медовене Руска Тодорова.

“Средствата за строежа се събират чрез дарения, а строителството се извършва с помощта на общински фирми и строителни организации от региона”, посочи Тодорова. По думите й, много хора и фирми се отзовават да помогнат, но въпреки това средствата са недостатъчни.

“С дарените пари до момента с общи усилия успяхме да достигнем за година и половина от основи до ниво покрив, като сме излели основната плоча, издигната е и камбанарията до ниво купол”, добави Руска Тодорова.

Членовете на църковното настоятелство в Медовене търсят средства вече за дървения покрив на храма, врати, прозорци, вътрешно измазване и др., както и за закупуване и монтиране на нова камбана. Заради метеорологичните условия, строителните работи в момента са замразени, най-вероятно те ще продължат през месец март.

“Село Медовене се намира на три километра от общинския център Кубрат. В него живеят над 400 жители. Една трета от хората са християни, но нямат храм, където да запалят свещ и да се помолят”, каза кметът на селото Зекерие Зекериевa. Тя добави още, че хората от селото се надяват, че ще се намерят добри души, които да им помогнат в това благородно дело и дългогодишната мечта на християните в Медовене да имат църква скоро ще се сбъдне.



ТОП НОВИНИ

4 коментара:

Анонимен каза...

imate pravopisni tehni4eski gre6ki i nqmate aktualna informaciq iziskvam ot vas v nai kratak period da vavedete aktualna informaciq interesuvam se jivo za6toto iam medovenski koren.Pusnete aktualna informaciq kolko neobhodimi sredstav vi trqbvat za zavar6vane na proekta do nai malkata podrobnost blagodarq predvaritelno

Анонимен каза...

Доизграждането на храма в с.Медовене Преди 2 месеца, 3 седмици
Жителите на село Медовене, община Кубрат събират средства за доизграждането на църквата „Света Богородица” в селото. През 2000 година са изкопани и излети основите на храма. Положен е основният олтарен камък, който е осветен от Русенския митрополит Неофит.

Членовете на църковното настоятелство са започнали кампания за събирането на средства от дарения. Много хора се отзовават, но въпреки това средствата са недостатъчно.

И все пак жителите на Медовене са решени, че християнаска църква в селото ще има. До храмовия празник – Голяма Богородица на 15 август са си поставили за цел строежът да бъде вдигнат до покрив.

Публикуваме банкова сметка, по която всеки, който има желание и възможност, може да подпомогне доизграждането на храма.

BIC: STSABGSF
IBAN: BG93STSA93000007897805

За повече информация можете да се обръщате и към членовете на църковното настоятелство на село Медовене:

Руска Тодорова – 0899/279906 , 0848/75102
Стефанка Петрова – 0848/74900




Здравейте! Искам да Ви препоръчам да се свържете директно с представителите на настоятелството,те ще ви предоставят подробна информация!

Мехмед каза...

До Анонимен 1.

Аууу. Ти колко грамотно и прилежно си написал своята глупост. Ние ако решим да построим джамия, такива кучета като тебе ще се разлаете до скъсване. А иначе само за това ви бива да търсите начин как да християнизирате нашия край и да търсите кусури на хората.

Анонимен каза...

Има промяна в Банковата сметка и телефонните номера. Също и нова рекламна листовка. Към кого да бъде изпратена новата информация. посочете електронен адрес.

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии