вторник, 10 януари 2012 г.

Завръщане на гурбетчии от Разградско

Журналисти ще разследват интересна тема касаеща болезнената съдба на мнозина хора,
потърсили хляба си в далечни земи.

Истории за тъжното завръщане у дома на гурбетчии от Разградско ще разследват журналисти от областния град.

Публикациитеще бъдат представени в рамките на проект под наслов „Никой не чака Одисей”. Той е спечелен след участие в конкурса „Повече плурализъм във време на криза“, финансиран от Институт „Отворено общество“ .

“Проектътпредвиждада се представят истории на хора, потърсили изход от кризата в нелегалната трудова емиграция”, съобщи ръководителят на проекта Стела Ковачева . Тя поясни, че предмет на публикации трябва да бъдат неемиграцията и трудова реализация на хората от Разградско в чужбина, а това, че са жертва на злоупотреби, трафик на хора, както и отношението на институциите в България потози въпрос.

По думите й идеята за проектасе е родила след отразяване на две човешки трагедии – ромското семейство на Цвятко и Снежа от Драгомъж, които се завърнаха пеша от Прага и неуспешениягурбет на пастира Кадир от Голяма вода, държан в плен в Гърция.

Крайната цел на разработките е публичен дебат на местно ниво за това какво става с тези хора, защитени ли са те, как може по-добре да се информират, за да се пазят от злоупотреби, каква е функцията на държавата и институциите, така че подобни случаи да намалеят.

Според Виолета Минчева идеята на проекта е да се направят задълбочени теренни проучвания в населените места наобласт Разград, за да се изследва механизма за това как тези хора стават жертва на трафик.

“Публикациите трябва да съдържат и становища навсички институции, имащи отношение по темата - бюрата по труда, социалните служби, местнатавласт, прокуратурата, полицията, съдът”, посочи Виолета Минчева.

Екипът , който ще се занимава с разледващите публикации включва журналистите Стела Ковачева, Виолета Минчева, Галина Маринова, Мехмед Ходжов, Драгомир Богомилов и фотографа Мехмед Азиз.

Проектът "Никой не чака Одисей" ще продължи до края на април, а общата му стойност е 6 125 долара .

ТОП НОВИНИ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии