четвъртък, 5 януари 2012 г.

Гюнай Хюсмен осъди прокуратурата

Общинският лидер на ДПС-Исперих осъди прокуратурата за нанесени вреди от несправедливо обвинение.

Гюнай Хюсмен бе разследван 10 години, 3 месеца и 8 дни и накрая оправдан по последното от първоначално повдигнатите срещу него 6 обвинения за длъжностни престъпления.
Обезщетението, постановено от съда в Разград, е 20 000 лв. Разследването срещу настоящия лидер на ДПС в община Исперих започна през 1999 г., първоначално обвиненията за длъжностни престъпления срещу него бяха 6, но поетапно отпаднаха и остана само едно, свързано с продажба на ведомствени апартаменти.
По него Хюсмен получи оправдателна присъда от съда в Търговище. С медицински експертизи и документи разградските магистрати приеха, че вследствие на това, че е бил обвиняем над 10 години, освен психически и социален дискомфорт Хюсмен е получил и диабетна полиневропатия, повишаване на стойностите на кръвното налягане, язва на дванадесетопръстника и хроничен обострен гастрит. Вместо исканите от Гюнай Хюсмен 140 000 лв. обаче съдът в Разград постанови държавното обвинение да плати 20 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. Към тях се прибавят още 1 458,93 лв. от неполучени заплати, тъй като Хюсмен бе отстранен от изпълняваната тогава от него кметска позиция, както и 300 лв. адвокатски и 509 лв. деловодни разноски. Съдът не призна, че разследването е навредило на бизнеса на Хюсмен, както и на доброто му име, след последните местни избори той бе избран за председател на Общинския съвет в Исперих Искът бе заведен по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите, съдебното решение подлежи на обжалване в двуседмичен срок. Гюнай Хюсмен е сред най-големите арендатори в Лудогорието, обработва над 60 000 дка земеделски земи. Има и кравеферма, авария в която отново вкара исперихчанина в новинарския поток. Миналия януари стана разлив от лагуната за отпадъци на кравефермата, това се случи в непосредствена близост до помпена станция край село Драгомъж. Шефът на исперихското „ВиК" Илия Илиев разпоредил във водата превантивно да се сложат повече дезинфектанти. 34 деца и един възрастен от Исперих получиха хранително отравяне след консумация на хиперхлорираната чешмяна вода. Преди няколко месеца срещу Хюсмен започна наказателно дело и за представяне на неверни данни, за да получи средства от Европейския съюз, става въпрос за субсидии в размер на 952 лв.

източник:dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии