четвъртък, 19 януари 2012 г.

Съдят лекарка за мъртво бебе в Разград



Ординатор от разградското АГ-отделение застана пред съда вчера (18 януари 2012) по обвинение в убийство по непредпазливост поради немарливо изпълнение на служебни задължения. Срещу д-р Ергюз Мустафа има и второ обвинение - за вземане на рушвет от 250 лв. от роднините на майката на починалото 4 дни след раждането бебе.

Всички лекари от разградското родилно се събраха в съдебната зала, неговият шеф д-р Мишел Озиолор дори
помоли съда поне един от тях да бъде разпитан по-рано и освободен, защото в отделението няма кой да приеме родилка, ако постъпи днес. Съдът обаче не пусна докторите, разпитите им се проведоха в следобедните часове на деня. Тяхната колежка д-р Ергюз Мустафа е подсъдима заради смъртта на 4-дневния Вели от село Острово през 2009 г. Родителите на мъртвото момченце искат обезщетение от лекарката по 50 000 лв. за всеки.

Пред съда 23-годишната майка Васвие Билялова разказа, че детето било дълго чакано, забременяла на третата година след сватбата си. В шестия месец лежала в разградската болница за задържане, приела я същата лекарка, която се случила дежурна и в нощта, когато й изтекли водите и постъпила в лечебното заведение. Това се случило в началото на деветия месец от бременността. Д-р Мустафа, по-известна като д-р Кара, останала и след смяната си, която свършвала в 7 сутринта, за да продължи да се грижи за родилката обаче поискала от майка й и свекърва й 250 лв. Бебето се родило и не изплакало, сложили го в кислородна палатка, неонатолог бил извикан след 50 минути, в Недоносено отделение детето е поставено в кувьоз, но въпреки положените грижи, починало на 22 септември.

Според обвинителния акт едно от основните нарушения, извършени от д-р Кара, е свързано с това, че не е уведомила неонатолог, който да присъства по време на раждането. Две от лекарките с такава специалност пред съда подкрепиха това становище, макар да не дадоха гаранции, че детето е щяло да оживее. Бебето е родено преждевременно в началото на 37-мата седмица, имало е проблем с белия дроб, счупена му е ключица, получило е асфикция. Според други от свидетелите с медицинско образование обаче присъствието на педиатър по време на раждането не е било необходимо. След разпита на свидетелите и вещите лица, както и след изслушване на обясненията на подсъдимата, която се счита за невинна съдът отложи делото за утре.

В кулоарите на съда двамата родители на починалото дете разказаха, че преди 4 месеца им се е родило друго момченце, но не в разградската, а в болницата в Тутракан.
Дали му името Умут - надежда.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии