четвъртък, 22 март 2012 г.

Ще спасяват от ампутация на крайници

Спасяват крайници от ампутация
Повечето от нас имат близък или познат с ампутиран крайник. В чужбина рискът да бъдат отрязани ръка или крак на болен е значително по-малък поради напредъка в медицината. Тази практика ще се прилага вече и от родни специалисти.

Италиански кардиолог демонстрира пред свои колеги в Русе метод за инвазивно лечение на периферни съдове.
Проф. Джанлука Ригатели е гост на русенската кардиологична болница "Медика Кор”. Днес там методът беше приложен на 72-годишен пациент със запушена коремна аорта.
Новата процудера може да помогне на много хора, за които съществува риск от отстраняване на крайниците, вследствие на стеснения или запушване на артериите. В САЩ с въвеждане на интервенцията преди няколко години, броят на пациентите с ампутирани крайници, е намалял до 50%, обясни д-р Кристиян Иванов - кардиолог в “Медика Кор”.

В Русе проф. Ригатели обучава българските си колеги, за да прилагат лечението. Процедурата се извършва от мултидисциплинарен екип, включващ кардиолог, инвазивен рентгенолог и съдов хирург.

Досега в “Медика Кор” методът е приложен на над 10 пациенти. От тази година процедурата се поема от Здравната каса, обясни директорът на кардиологичната болница д-р Кирил Панайотов. Методът ще бъде представен и пред лекари от различни специалности от Русе и съседни области. Заболяването засяга пациенти в напреднала фаза на диабет, активни пушачи, болни от атеросклероза.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии