вторник, 10 април 2012 г.

Гонят гарги с мегафони от Разград


Гонят гарги
Разградчани се оплаквали от грозния глас на гарги, звучащ из центъра на града. Общината решила да ги прогони със сплашване като им пуска през определен период от време запис със звуци на грабливи птици.

Община Разград е закупила четири мегафони за прогонване на птици, за да ограничи гаргите в централната градска част.
Това съобщи днес зам.-кметът Любомир Цонев по повод зачестили оплаквания от граждани, че спокойствието им е нарушено от птиците. Те ще бъдат поставени пробно на четири места около централната градска част на Разград, където по принцип са съсредоточени гнездящите по дърветата птици. Цонев обясни, че апаратите ще издават звуци на грабливи птици - орел, сова, кукувица. Предполага се, че тези звуци ще прогонят гаргите, макар че по думите му има опасност те да се заселят в други части на Разград или да свикнат със звуците.

Той уточни, че гаргите и враните в града са няколко хиляди.

Ако експериментът се окаже успешен, ще бъдат закупени още устройства, обясни Цонев. Апаратите се захранват с електрическа енергия и имат инфрачервени датчици. Честота на звуците може да се регулира, а през тъмната част на денонощието не се пуска, обясни заместник-кметът. По думите му такъв експеримент е правен и в други градове.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии