петък, 6 юли 2012 г.

Новия АГ-комплекс в Русе отвори врати


В новия АГ-комплекс започва проект “Отворени врати”
Новият Акушеро-гинекологичен комплекс отваря врати за бъдещите майки и техните близки, които искат да се запознаят с материална база и медицинско оборудване.

Това съобщиха на пресконференция директорът на русенската болница д-р Нели Петрова и началникът на отдел “Гинекология” д-р Георги Хубчев.

Посещенията ще се осъществяват всеки първи и трети вторник на месеца от 13 часа. Записването за посещение ще се осъществява на телефона на регистратурата на АГ- комплекса на МБАЛ-Русе АД - 082 887511 и по имейл - otvorenivratiag@hospitalruse.org. При посещенията ще се отговаря на въпроси на жените и те ще бъдат запознавани с условията за раждане, медицинското оборудване и персонала. Ще им бъде предоставяна информация за това какво е необходимо да носят при постъпване за раждане и какви са възможностите за избор при раждане и след раждане. Инициативата се осъществява в рамките на проекта “Отворени врати” в партньорство с организацията ЛА ЛЕЧЕ Лига България.

В Акушеро - гинекологичния комплекс на МБАЛ-Русе АД съвсем скоро предстои да се разкрие и женска консултация с възможности за генетични консултации и 4 D-ултразвукова диагностика. Тя ще бъде общодостъпна за всички желаещи и ще съкрати пътуването до София, обясни д-р Хубчев.

Новият АГ-комплекс разполага с напълно обновени отделения – Патологична бременност, Гинекология, Отделение за интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията, Родилно отделение и Неонатология. Той е разположен в самостоятелна сграда, която има топла връзка с всички останали клинични и параклинични отделения на МБАЛ-Русе АД. Сградата е построена на пет етажа - с два подземни, и е със самостоятелна климатична инсталация, с централно подаване на кислород, сгъстен въздух и аспирация. Подовата настилка е антибактериална.

На първият етаж се намира отделение „Патологична бременост”, което разполага с 9 стаи с по две легла, едната от които е със самостоятелен санитарен възел. Всички стаи разполагат с кабелна телевизия и обновено обзавеждане. В отделението се приемат бременни с всички отклонения на бременността. Началник на отделение „Патологична бременост” е д-р Стела Минчева, а старша акушерка е Стела Георгиева.

Отделение „Гинекология” се намира на втория етаж. Болничните стаи и операционните зали са със съвременно обзавеждане и медицинско оборудване. Отделението разполага с една манипулационна и две операционни зали. Оперативната дейност обхваща всички видиве уро - гинекологични заболявания - слингове и пролифт, всички лапаро - ендоскопски операции и всички видове онкологични заболявания - на матката, на шийката на матката и на яйчниците. Началник на отделение „Гинекология” е д-р Георги Хубчев, а старша акушерка е Галя Добрикова.

Отделението за интензивно лечение на заболявания в акушерството и гинекологията е част от целия процес на превенция, наблюдение и лечение на гинекологичните пациентки, бременни жени и родилки. Отделението се намира на 2-я етаж и разполага със седем легла. Осъществява се преданестезиологична консултация с пациентките, извършва се цялата гама от анестезиологични техники, активно се прилага обезболяване на раждането. Началник на отделението е д-р Димитрина Методиева, а старша акушерка е Красимира Георгиева.
Отделение „Родилно” е разположено на три етажа. На първият етаж е регистратура и приемна. На третия етаж са разположени две отделни родилни зали, стаи за интензивно наблюдение на бременни и родилки. На четвъртия етаж е ИЗО сектор с три отделни родилни зали, стаи за бременни, родилки и новородени. Залите и болничните стаи са напълно обновени. Началник на отделението е д-р Ани Матеева, а старша акушерка е Мария Георгиева.

Отделение ”Неонатология” се намира на третия и четвъртия етаж. Началник на отделението е д-р Нина Радкова, а старша акушерка е Маргарита Георгиева.

На третия етаж е интензивният сектор за новородени и пост - интензивния сектор. Той е с модерна и съвременна апаратура и напълно оборудвани шест интензивни легла с респиратори, кувьози, инфузионни помпи, монитори, мобилен Рьо апарат и Ултра звуков апарат и фотолампи. Обслужва пациенти от Русенска област, Кубрат, Исперих, Тутракан и Разград. През отделението средно годишно преминават по около 1600 новородени, от които недоносените са средно 10-12 %. Най-малкото отгледано недоносено дете е с тегло 630 грама. Секторът за специални грижи удължава престоя на недоносените до стабилизиране на състоянието им.

На четвъртия етаж се намира сектор физиология, в който се полагат грижи за новородените деца, които са без проблем с адаптацията. По преценка на майката и екипа новороденото дете може да бъде настанено заедно с нея в стая или в общ бокс.

Манипулационните на персонала са с видеовръзка към стаите на новородените. Има видеотелефони за връзка на пациентките с техните близки за свиждане, които са общо достъпни на 1-я етаж. Изпращането и получаването на материали за изследване се осъществява с вакуумна система. Има допълнително аварийно електрозахранване с UPS.

Целият Акушеро – гинекологичен комплекс е свързан чрез интернет връзка с интегрирана болнична информационна система за подаване на консулти и всички параклинични изследвания.

В Акушеро – гинекологичния комплекс на МБАЛ-Русе АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца от гинеколози, анестезиолози, акушерки в родилни зали и отделения, операционни акушерки, неонатолози и медицински сестри в отделение „Неонатология”.

2 коментара:

врати каза...

браво! дано във всеки голям град отвори врати по едно обновено заведение!

врата- противопожарна каза...

Това, че отделение „Родилно” е разположено на три етажа показва, че ще има доста място за много родилки. На първият етаж е регистратура и приемна. На третия етаж са разположени две отделни родилни зали, стаи за интензивно наблюдение на бременни и родилки.Хубаво е да се дават повече пари за майките,които ще отглеждат децата на нашето бъдеще. Все пак от там започва техният живот.Благодаря за интересната статия. Радвам се че ни пишете.Това,коеот ми направи силно впечталение са манипулационните на персонала са с видеовръзка към стаите на новородените

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии