петък, 10 май 2013 г.

Предлагат за защитени две училища в община Кубрат


Предлагат за защитени две училища в община Кубрат
Две учебни заведения в Кубратско да бъдат включени в актуализирания списък на защитените училища ще настоява пред Министерството на образованието, младежта и науката кметът на общината Ремзи Халилов.

Предложението на кмета е разгледано и одобрено на последното заседание на местния парламент. Училищата са ОУ „Св. Климент“ в село Юпер и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Равно.
„Считаме, че е разумно и съобразено с приоритетите в политиката на община Кубрат да гарантираме и осигуряваме нормален и равен достъп до образование на учениците в задължителна училищна възраст в общината, за което е необходимо запазването на общинските училища в тези две села”, мотивира се кметът Ремзи Халилов.

През учебната 2012/2013г. в школото в Юпер се обучават 74 ученици от селата Юпер, Божурово и Звънарци. Училището разполага с голяма сграда с 18 класни стаи, от които три съвременно обзаведени кабинета, 2 игротеки, библиотека и компютърен кабинет, има още училищен стол със собствена кухня, където се хранят децата, обхванати в целодневната организация на учебния процес.

Училището в Равно се посещава от 56 деца от селата Равно и Каменово. Учебното заведение разполага с две сгради с общо 8 класни стаи. Отделно има игротека, библиотека и два кабинета -компютърен и по битово-домакински труд, физкултурен салон. В училището функционира стол, без собствена кухня, където се хранят децата.

Ако не получат статута на защитени учениците от тези две училища ще се наложи да пътуват до Кубрат.

Кметът на село Юпер Шинаси Аптулов заяви, че разстоянието от селото до общинския център е около 20 километра. „Не може всяка сутрин децата да стават в 5.30 часа и в 6.00 часа да са на спирката, за да пропътуват това разстояние и вечер да се прибират пак в 17.30 часа, това означава те да са на крака цели 12 часа”, каза той и допълни, че не трябва да се забравя за зимния период, когато понякога цяла работна седмица пътищата в региона са затворени. По думите на Аптулов закрият ли се училищата тези две села ще се обезлюдят напълно.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии