вторник, 4 юни 2013 г.

Дунав ще се покачи с 2 метра

До края на седмицата Дунав ще се покачи с 2 метра, залива острови
Приливната вълна по река Дунав от Германия и Австрия е достигнала границите на Унгария и утре ще навлезе на територията на Сърбия. Това означава, че трябва да започне подготовка на хидровъзела „Железни врата” за поемане на тези количества.

Добрата новина е, че не се наблюдава покачване на водните нива на притоците на Дунав на Сръбска територия. Това заяви за Дарик Константин Ялъмов-директор на дирекция „Хирология и хидрометеорология" към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.
Нивата в австрийския град Линц достигнаха исторически максимум, заяви Ялъмов. Той обясни, че проводимоста на водни количества в българо-румънския участък на реката е много по-голяма. Според него е успокоително това, че притоците, вливащи се в река Дунав на сръбска територия, не са се покачили, което означава, че няма да има допълнително повишение от очакваното. Той очаква до края на седмицата нивото на Дунав при Русе да се покачи с около 2 метра и да достигне общо 6 метра. Това означава, че ще бъдат залети някои острови и ниските речни тераси. Нищо необичайно и нещо нормално за сезона, според думите му.

Колкото по-рано започне изпускането на вода през „Железни врата”, толкова по плавно ще бъде и покачването на Дунав в Българския участък. Дали това ще се случи обаче не е ясно. Комуникацията ни с колегите от хидровъзела е много трудна, сподели Константин Ялъмов. Няколко пъти сме искали международни срещи за прогнозните количества, които ще се изпускат, но такава информация не ни се дава. Според него проблемът е в това, че съоръжението е отдадено на концесия, и има неуредици между собственика и сръбската агенция за Дунава.

„Не мога да потвърдя подобна информация”. Така Ялъмов коментира информация в местната прес, че нивото на Дунав в края на седмицата пе достигне 8 метра.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии