понеделник, 5 август 2013 г.

Румънка крие близо 4 кг. злато в чанти със сладкиши


Златни накити
Близо 4 килограма недекларирани златни накити откриха русенски митничари в чанти с хранителни продукти и сладкиши на румънска гражданка.

Жената пренасяла скъпоценния товар в нарушение на Валутния закон от Турция за Румъния. Луксозният автомобил "AUDI A8" със скритото на борда съкровище пристигнало на трасе "изход" на ГКПП-Дунав мост в петък късно следобед. В него пътували две жени и двама мъже. Колата е насочена за щателна митническа проверка в халето на Митница-Русе. Шофьорът и тримата пътници заявили, че нямат нищо за деклариране.
Багажът им бил проверен на скенер, след което всички са помолени да отделят чантите си, за да се знае кой багаж чия собственост е. В една найлонова торба със сладкиши, митничарите открили два пакета, които съдържали ювелирни изделия от жълт метал. Едната от пътничките Г. Х. /54г./ признала, че чантата е нейна, а пакетите съдържат златни накити. Веднага за случая е уведомен разследващ митнически инспектор. В друга чанта на същата пътничка, отново между хранителни продукти, митничарите открили още 6 пакета с накити. Всички пакети са претеглени с електронна везна и е установено, че общото им тегло е 3896 гр. Направената експертиза е потвърдила, че изделията са от злато. Г.Х. признала, че ги е купила от Турция за 85 000 евро. Фактът, че не ги е декларирала, опитала да обясни с незнание. Останалите пътници и шофьора на автомобила заявили, че не нямат представа за превозваното злато, съобщават още от Агенция "Митници".
Срещу Г.Х. е образувано дознание, което беше проведено в условията на "незабавно производство" и днес следобед по споразумение с прокуратурата тя беше осъдена на 25 000 глоба и 3 години лишаване от свобода условно, с 5-годишен изпитателен срок. Златото е отнето в полза на държавата. Стойността му се изчислява на около 210 000 лева.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии