петък, 11 април 2014 г.

Връчват наградите от конкурса за хумор и сатира в Кубрат

Втората столица на хумора в България след Габрово - Кубрат за осма поредна година посреща хумористи, сатирици и карикатуристи от цялата страна.

На церемония днес от 17 часа в залата на читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в лудогорското градче ще бъдат обявени резултатите и връчени наградите от националния конкурс за хумор и сатира "Кубрат - 2014", съобщи председателят на клуб "Жарава" Димитър Атанасов.

Организатори на проявата са община Кубрат, БНР - програма "Христо Ботев" и клубът на хумориста "Жарава".

В тазгодишното издание на конкурса са участвали 101 хумористи, като единият от тях е от съседна Турция. Сред участниците са били и 12 представители от региона - Кубрат, Разград, Исперих и село Острово.

Призьорите вече са ясни. В раздел карикатура първа награда се присъжда на Йовчо Савов от София. Второто място журито с председател Борис Арнаудов е отредило на Валентин Георгиев от Русе, а трето място е отличен Димитър Атанасов от Кубрат. Специалната награда на програма „Христо Ботев” на БНР ще бъде връчена на Стоян Черников от Кубрат.

Известният разградски поет, писател и журналист Дулинко Дулев е носителят на първа награда в категорията "Кратки сатирични форми". Иван Ненков от Несебър е класиран на второ място, а третото място журито е отредило за варненеца Турхан Расиев. С радионаградата в този раздел е отличен Илия Деведжиев от Русе.

Носителят на първа награда в раздел "Стихотворение или кратък хумористичен разказ" е Петър Софрониев от София. Втора награда ще получи Александър Щинков от Кърджали, а трета - Надежда Радева от Русе. С приза на националното радио е удостоен Станислав Марашки от Бургас.

Отличието на името на разградския художник Велко Велков в осмото поред издание на Националния конкурс за хумор и сатира в Кубрат ще бъде връчено на Гален Иванов от Кубрат.

Преди специалната церемония по връчване на отличията във фоайето на кубратското читалище ще бъдат открити и няколко изложби. Едната е на карикатури на ученици от СОУ „Христо Ботев” и ОУ „Христо Смирненски” в града. Изложба от шаржове ще представи Борис Бухчев от хумористичен клуб „Морски таралежи” в Бургас. Цветан Дочев и Веско Лазаров от Враца ще изложат природни материали, а Стоян Черников от Кубрат ще покаже своя инсталация.

Конкурсът възниква през 2007 г. по идея на хумористичния клуб, посочи Атанасов. По думите му до днес в него са участвали над 1000 творци.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии