сряда, 9 април 2014 г.

Започна делото за собствеността на джамията "Ибрахим паша" в Разград

джамията "Ибрахим паша" в Разград
Окръжният съд в Разград заседава днес по гражданско дело, заведено от Мюсюлманското вероизповедание в Република България срещу община Разград, в което се иска възстановяване на собствеността на вероизповеданието върху голямата джамия „Ибрахим паша“ в града.

От религиозната институция искат и част от площада към нея. Ответник в гражданското дело е община Разград. Още на първото си заседание обаче, по искане на мюсюлманското изповедание, съдът спря временно производството по делото.

Причината е, че в Софийския апелативен съд тече друго търговско дело, което се отнася към делото в Разград и касае правоприемството на мюсюлманските общини. То ще се гледа през месец юни и след влязла в сила решение по него ще продължи и делото в Разград.

В съда днес представителят на мюсюлманското изповедание заяви, че правото на собственост произтича от това, че то е правоприемник на мюсюлманската община. Той представи писмени доказателства, според които имотът от 376 кв.м. застроена площ до 1971 г. е бил във владение на изповеданието, след което е бил отнет от държавата.

Юристите на община Разград поддържаха тезата, че джамията „Ибрахим паша” обявена първоначално през 1927 година за народна старина, а през 1971 г. за художествен паметник на културата не е общинска, а държавна собственост.

“Ибрахим паша” джамия е включен в каталога на Юнеско, като третата по големина джамия на Балканите. Построена е през 1616 година по времето на Ибрахим паша и управлението на султан Ахмед I. Към настоящия момент джамията, която е обявена за паметник на културата, е затворена за посетители и вярващи и от 30 години не е реставрирана.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии