събота, 31 май 2014 г.

„Хъдрелез - алиански карнавални игри от село Бисерци” представя област Разград в „Живи човешки съкровища”

Номинацията на област Разград за националната селекция "Живи човешки съкровища" е обичаят „Хъдрелез - алиански карнавални игри от село Бисерци”.

Обредът се изпълнява от колектив за изворен фолклор при читалище „Стефан Караджа 1928”, от кубратското село Бисерци, съобщиха от областната администрация.

Решението е било взето на заседание на комисия с председател гл.ас.д-р Милена Любенова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките (БАН) и членове Даниела Ганчева, главен уредник в Регионалния исторически музей в Разград и Даниела Петрова, старши експерт Регионален чентър „Читалища”.

До участие в регионалния етап са били допуснати общо четири проекта. Дугите три са „Коневски Великден” на читалището в исперихското село Конево, „Снощи са ми гости дошли - стария фолклор на село Юпер”, от кубратското село Юпер, „Видяно, чуто, изпято - особености на капанския песенен фолклор от Разград”, при читалище„Напредък – 1901”, в областния град.

Автентичният обичай "Хъдрелез - алиански карнавални игри от село Бисерци" описва алианския празник Хъдрелез - театрализирано посрещане на лятото и изпращане на зимата. Той се чества всяка година на 6 май, Гергьовден в селото. В карнавалните игри участват само жени.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии