понеделник, 23 юни 2014 г.

5 ветовчани измъкнали над 22 000 лв. от 83-годишна жена от Долна Оряховица

Петима мъже от Ветово са задържани, съобщават от пресслужбата на МВР. В периода от 23 март до 19 май тази година те са мамили 83-годишна жена от Долна Оряховица.

В различно съучастие помежду си членовете на групата се обаждали на възрастната жена общо 6 пъти. Те използвали добре познатата схема „необходими пари за операция на близък”, като разигравали различни сюжети и успели да й отмъкнат общо 22 400 лв.

На 5 юни потърпевшата се свързала с близките си, които от години живеят в чужбина и разбрала, че е давала спестяванията си на непознати. Същия ден потърсила съдействие от полицейските служители в Горна Оряховица. Въпреки спецификата на престъпното деяние заради късно подадения сигнал и множеството участници, благодарение на професионализма криминалистите влезли в дирите на извършителите. Съвместно с Районна прокуратура – Горна Оряховица са планирани и предприети действия по разследването.

При проведената 19 юни съвместно със служители на ОДМВР–Русе и РУП-Ветово операция са претърсени адреси във Ветово. Иззети са мобилни телефони и СИМ карти, които имат отношение към извършените престъпления.

Задържани са 30-годишният А. А.-Стамат, криминално регистриран за телефонни измами, тартор на групата, 23-годишният П. П.-Шишкото” и 22-годишният В. М.-Папардака, и двамата осъждани за телефонни измами, 37-годишният Н. Д.-Чирито, осъждан за кражби и измами и 26-годишният М. Д., с присъда за подкуп на длъжностно лице.

След доклад на материалите по случая в прокуратурата петимата са привлечени като обвиняеми. На Шишкото, М. Д. и Чирито е наложена мярка за неотклонение парична гаранция, в размер на по 500 лв., на Папардака – домашен арест, на Стамат парична гаранция в размер на 1000 лв.

За шести участник в престъпните схеми е изяснено, че отсъства от страната. Работата по доказване на цялата престъпна дейност на групата продължава.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии