понеделник, 23 юни 2014 г.

8 години затвор за рецидивист, прегазил момиче на зелен сфетофар

Апелативният съд във Велико Търново е намалил с две години присъдата на мъж , осъден от Русенския окръжен съд (РОС) на 10 лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим и в затворническо заведение от закрит тип. 

Подсъдимият е многократно осъждан за кражби, грабеж, квалифицирано хулиганство; престъпления, свързани с наркотици. За последно излязъл от затвора на 25 януари 2013 г.

Той бил обвинен, че на 23 ноември 2013 г. е бълснал с колата си младо момиче, докато то пресичало на зелен светофар и пешеходна пътека, което е довело до смъртта й, а извършителят избягал от мястото на произшествието. Освен това извършителя бил и неправоспособен шофьор.

Във фаталната съботна сутрин мъжът се движел по посока на кръстовище в Русе, което пресичали на зелено пешеходци, след които и жертвата на инцидента. Тя била блъсната от колата, управлявана от подсъдимия, който дори не опитал да спре, наближавайки мястото, на което пешеходците са с предимство. От удара, тялото на пострадалата направило салто във въздуха и паднало върху покрива и предното стъкло на автомобила.

Едва след инцидента подсъдимият започнал плавно да намалява скоростта си на движение и спрял на около 55 метра от мястото на сблъсъка. Слязъл от автомобила, взел тялото на блъснатото момиче и го преместил в близка градинка, след което се върнал в колата и потеглил с висока скорост.

Свидетелите на инцидента, сред които и майка, водеща 4-годишния си син, се обадили на телефон 112.

През това време нарушителят звъннал на собственика на возилото, което заел същата сутрин. Докато се движели с таксито, управлявано от собственика на колата, на последния се обадил полицейски служител, който го попитал за имената му и дали притежава лек автомобил като този, с който е блъснато момичето. Шофьорът си уговорил среща за разговор с полицая, а пък виновника за катастрофата заявил на познатия си, че ако не иска проблеми, да каже на служителя на реда, че колата е била открадната. Малко след това слязъл от таксито, върнал се при автомобила, с който връхлетял върху младата жена и с връхната си дреха започнал да бърше волана, таблото и около предните седалки, за да заличи следите си. Въпреки предпазните мерки, взети от подсъдимия, в колата по-късно били открити негови отпечатъци.

През това време блъснатото момиче било откарано в кома в болницата, а извършителят се укрил. В деня на катастрофата той бил издирван безрезултатно от полицаите на 4 адреса. Заловен е на 25 ноември. На 23 декември 2013 г., месец след инцидента и в навечерието на Коледа, младата жена починала в болницата.

Причинителя на катастрофата бил изправен на подсъдимата скамейка, където получил споменатото наказание от 10 години лишаване от свобода, което той и защитникът му обжалвали пред втората инстанция – Апелативния съд във Велико Търново. Там жалбата била частично уважена – присъдата е намалена на 8 години. Сред мотивите на магистратите били и фактите, че мъжът е все още млад и полага обществено полезен труд.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии