сряда, 20 август 2014 г.

14 овце умрели от син език в Разградско

Овце
Четиринадесет овци са умрели от болестта син език в Разградско през последните 10 дни – съобщи директорът на Агенцията по безопасност на храните в Разград д-р Ибрахим Яхов.

Потвърдените случаи са в: Медовене, Задруга и Беловец в община Кубрат; Голяма вода, Хърсово и Желязковец в община Самуил и в Цар Калоян.

Д-р Яхов допълни, че около фермите, в които има умрели от син език овце, е извършена дезинфекция. Оказало се, че дирекцията на БАБХ в Разград, като отдалечена от районите, в които първо се появи заболяването, нямало инсектициди срещу мушичките, които разнасят заразата, та от дирекцията в Шумен услужили на колегите си. Вече направихме заявка до централата на ведомството и получихме необходимото количество – увери д-р Яхов.

Д-р Яхов каза още, че синият език е вирусно заболяване, което за пръв път се появява в България и досега срещу него не са извършвани имунизации, страната обаче вече е отправила искане до Европейския съюз за разрешение за масова имунизация.

Освен овце синият език засяга и други животни – кози и говеда – но по-рядко и протича по-леко, при овцете смъртността е 70%, останалите окуцяват. Освен проблеми с краката, сред другите признаци са: висока температура, затруднено дишане, син език, бременните животни абортират.

Яхов обяви, че стопаните, чиито животни са умрели, ще получат обезщетение от държавата, след като за случая се състави протокол, това обаче става само ако овцете имат ушни марки. Засега няма случай, в които животните не са маркирани. Обезщетението ще е на база средна продажна цена по данни на Националния статистически институт.


dariknews.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии