четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Конекрадец получи условна присъда

кон
Условна присъда получи конекрадец от Сливо поле. Мъжът с основно образование харесал коня на свой съгражданин, но последният не се съгласил да му го продаде.

На Гергьовден миналата 2013 г. година собственикът на животното отишъл на гости на брат си заедно с каруцата, в която било впрегнато то. След почерпка двамата решили да отидат на гости на сестра си, която живеела в близко село.
Тъй като били пили алкохол, не взели каруцата, а техен познат ги закарал.

Конят останал в имота на домакина, където бил забелязан от подсъдимия, който веднага решил да го открадне и така и сторил.

Същата вечер собственикът на коня и брат му открили липсата на впрегатния добитък и уведомили полицията за това. Служителите й пък намерили коня в двора на крадеца, но последният ги излъгал, че го е купил от подалия жалбата мъж.

По тази причина те не върнали животното на истинския му собственик, а го оставили за „временно отговорно пазене“ на конекрадеца. Той обаче го заменил за друг кон, който в последствие продал на неустановен по делото човек, когото срещнал на пазара в Кубрат.

Заради извършеното престъпникът бил изправен пред правосъдието, където призанл вината си. Той бил съден по съкратената процедура, която дава възможност за намаляване на наказанието с една трета. Така от присъдената му 1 година условно, санкцията станала 8 месеца, с 3 години изпитателен срок.

Собственикът на коня подал граждански иск за 400 лева - за толкова бил купил животното. Искът бил уважен напълно, поради което мъжът ще получи и законната лихва върху сумата, считано от датата на престъплението – 6 май 2013 г.

Подсъдимият пък трябва да плати 390 лева в полза на ОД на МВР-Русе за направените разноски по досъдебното производство, а в полза на държавата още 50 лв. за такса върху уважения граждански иск.

topnovini.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии