събота, 22 ноември 2014 г.

Кмет осуети операция на болен мъж грижещ се за семейство инвалиди

Кметът на община Ветово Георги Георгиев спря помощ необходима за лечението на мъж в тежко положение от село Смирненски.

Зюлкюф Минджиров е оперирал тазобедрена става преди 4 години. През месец юли той почуствал болка и в другия крак. След консултация със специалисти в София става ясно, че е необходима операция на втората тазобедрена става.
Стойността на операцията, заедно със съпътстващото лечение, била на стойност около 5 400 лв.

Минджиров изтеглил кредит от 3000 лв. и продал имот за 1700 лв. за да може да събере пари за операцията. Събраната сума обаче не достигала и той кандидатствал за помощ, като пуснал молба до общинския съвет във Ветово през октомври. Съветниците отпуснали необходимата сума от 500 лв. , която трябвало да покрие разходите за пътни и престоя в столична болница.

Решението да се отпусне сумата старейшините взели след внимателно обсъждане на положението на Зюлкюф Минджитов. Освен, че той е в тежко състояние, Минджиров и съпругата му живеят заедно с нейните родители, като той се грижи и е социален асистент на тъща си, която е с ампутирани крак и ръка и е 100 процентов инвалид. Тъстът на Минджиров е с множествена склероза и е инвалидизиран на 80 %. Съпругата му е с кифосколиоза- 85 % инвалидизация. Така се оказва, че той е най-здравият член на семейството, който трябва да се грижи за останалите. Всички в семейството поличават инвалидни пенсии, като жената на Минджиров работи и към общината по социална програма.

След като научава, че общинският съвет е отпуснал еднократна помощ обаче, кметът Георги Георгиев пуска жалба в Административния съд в Русе и я спира. Част от общинските съветници твърдят, че причина за това негово действие е роднинска връзка на Зюлкюф с председателя на Общинския съвет Бюлент Гайтанов, с когото кмета е в тежък конфликт.

Пред Дарик Георгиев отрече това, като обясни, че е обжалвал решението на Общинския съвет, защото към момента няма правилник, по който да се отпускат подобни помощи. „Назначили сме Минджиров за социален асистент на жена му, така че общината му е обърнала внимание и му помага“ категоричен бе Георгиев. Той не можа да обясни и как до момента са били отпускани помощи без правилник и то на хора далеч не в такава нужда.

След като разбрали, че кметът е спрял помощта, трима общински съветници, които не желаят да се афишират, събрали пари за да може Минджиров да пътува за София и да се лекува. В столицата обаче той разбира, че ще му трябват още пари за престоя в болницата, с които не разполага, и се връща без да се оперира. Той върнал парите на съветниците, както и банковия заем, за да не му текат лихви. Сега ще чака пролетта и ще пести пари. Без обаче да знае, че националната програма за социални асистенти приключва в края на годината и той ще бъде лишен от тези средства.


Междувременно Административния съд в Русе прекрати делото по жалбата на кмета и го връща обратно на кмета и Общинския съвет.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии