сряда, 14 януари 2015 г.

108 години навърши баба Гюлбие от исперихското село Свещари

Най-възрастният жител на Разградска област баба Гюлбие Юмер от исперихското село Свещари навърши днес 108 години.

Ведра и жизнена за годините си, на този специален ден баба Гюлбие, заедно с 67-годишната си дъщеря Айше, която се грижи за нея посрещаше гостите си в родната си къща

Интересна е съдбата на столетницата. Родена в близкото село Веселец в далечната 1907 година, останала много малка сираче и едва на 13 години са я омъжили за дядо Селим от Свещари. Той работел като овчарин, починал е на 67-годишна възраст. Столетничката е отгледала е две деца - син Руфат, който живее в Турция и дъщеря Айше. Има четирима внуци и двамаправнуци. В нейния род е имало и дург дълголетник - баба й Сейде живяла до 110 годишна възраст.

Дъщеря й Айше работила дълги години в Италия, но миналата година се върнала, защото нямало кой да се грижи за майка й. По време на нейното отсъствие баба Гюлбие е била под грижите на внука си Сезаи, който в момента се лекува в психиатрична болница.

Дъщеря й разказа, че майка й цял живот се радвала на много спокоен живот. Баща й много обичал и уважавал майка й, никога лоша дума не й е казал. По думите й те били пример за добро и сплотено семейство.

Столетницата е боледувала рядко, напоследък почнала да пие лекарства за високо кръвно налягане. Бабата вижда добре, но чува слабо, а от няколко години вече трудно ходи и без чужда помощ. Преди дни са получили и инвалидна количка от дирекция „Социално подпомагане”, с която се улеснява придвижването й.

Цял живот баба Гюлбие се е трудила, работила е на полето, грижила се е за домакинството. Не е капризна, но през последните години предпочита по-леката храна, обича много киселото мляко, сиренето и бозата, сподели дъщерята.

Дълголетието си 108-годишната жена обяснява с труда и сокойния начин на живот. Съветът, който възрастната жена отправя към младите е да се трудят и да зачитат по - възрастните.

Двете жени се издържат предимно с пенсиите си, помага им сина на Айше -Сезгин, който живее със семейството си във Варна

Да честитят празника на столетничката днес в дома й дойдоха зам.-кметът на община Исперих Илиян Дочков, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Сали Назиф и кметът на селото Кемал Кязим. Те й подариха букет цветя, торта и парична сума от 108 лева с пожелания за здраве, дълголетие и спокойни старини.

На изпроводяк дълголетницата пожела на всички дълъг живот и здраве, и да не забравят да я посетят и догодина.


topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии