сряда, 1 април 2015 г.

Осъдиха две алоджийки за ден

Две присъди срещу т.нар. алоджийки поставиха днес два състава на Окръжен съд-Разград. И двата процеса за неплатени данъци в големи размери се гледаха по съкратената процедура с признание на всички факти по обвинителния акт.

23-годишната Хюлия Басри от село Драгомъж е получила с парични преводи от един турски гражданин за една година – 2013 г. – 114 909 лв. – стана ясно от обвинителния акт.
Дължимият данък по Закона за облагане доходите на физически лица е 11 408 лв. Наказанието, постановено от съдебен състав с председател Емил Стоев, е 9 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, както и подсъдимата да плати разходите на досъдебното производство в размер на 455,15 лв.

За 36-годишната Гюлджихан Хюсеин от Ясеновец съдебният състав с председател Димитринка Василева постанови наказание пробация. Според обвинителния акт в период от 6 години – от 2008 до 2013 г. включително – тя е получавала парични преводи от граждани на: Турция, Германия, Австрия, Холандия и Белгия. Приходите не са декларирани и не са плащани данъци за тях, а налогът е в размер на 8906,22 лв. Освен това пред социалните служби Гюлджихан Хюсеин декларирала, че няма никакви доходи и неправомерно и получила 1645 лв. семейни добавки за двете си деца. И за двете престъпления съдът постанови наказание пробация, но за общо наказание прие по-тежкото - това за попълнения документ с невярно съдържание. Така през следващата една година Хюсеин ще трябва да изпълнява три пробационни мерки: два пъти седмично регистрация в пробационна служба, срещи с пробационен служител и 100 часа обществено полезен труд. Жената от Ясеновец трябва да плати и разходите на досъдебното производство – 530,22 лв.

И двете присъди подлежат на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии