вторник, 13 октомври 2015 г.

Разследват кандидат за кмет на Кубрат за фалшива диплома

Кандидатът за кмет на Кубрат от ДПС Гюнан Халил ще бъде разследван от Икономическа полиция за документна измама.

Това стана ясно след като днес Русенската районна прокуратура съобщи на сайта си, че се е самосезирала по повод репортаж на телевизия bTV, озаглавен „Кандидат-кмет се записа във ВУЗ с фалшива диплома“.


В излъчения материал се твърди, че кандидатът за кмет на град Кубрат от ДПС Гюнан Халил през септември 2015 е подал документи в Русенския университет „Ангел Кънчев“, с цел да се запише да учи висше образование. Сред тях била и диплома за средно образование.

Сигналът до медията е подаден от жители на Кубрат, се твърди в новината. Екипът на телевизията е взел интервю, както от Гюнан Халил, така и от зам.-ректора на висшето училище проф. Михаил Илиев, според когото мъжът е кандидатствал с оригинал на диплома, който в последствие е изтеглен и е заменен с ксерокопие.

По Закона за достъп до обществената информация журналистите получават копието на документа от РУ „Ангел Кънчев“. ВУЗ-ът няма как да провери истинността му, тъй като няма регистър за онзи период – 1991 г., когато, според написаното в дипломата, тя трябва да е издадена от Техникума по механотехника „Шандьор Петьофи“ в Разград.

Директорът на училището в Разград Георги Обретенов заявява пред камерата, че човек с име Гюнан Халил не се е обучавал там. По думите му, печатът в оспорения документ не отговаря на този в техникума, нито пък наименованието на учебното заведение е било „Шандор Петьофи“ през 1991 година. Директорът също така заявява, че подписът в дипломата не е негов.

На Гюнан Халил журналистите са дали възможност да обясни ситуацията пред камерата им и да се защити от обвиненията, което обаче той не направил, а помолил екипът да спре да го снима.

Заради изнесената информация, държавното обвинение в Русе е възложило проверка на служителите в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ на Областната дирекция на МВР в Русе.

Регионалният инспекторат по образованието в Разград също ще направи проверка, уверява пред камерата директорът му Атанас Атанасов.



topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии