неделя, 29 ноември 2015 г.

Измамници от Ветово отиват в затвора, защото измъкнали 27 000 лева от старица

Атанас Димитров Атанасов и мъжа на сестра му – Димо Димов, и двамата от Ветово, ще прекарат следващите месеци в затвора, след като се признаха за виновни в извършването на телефонна измама и сключиха споразумение с прокуратурата.

Престъплението е от 14 октомври 2014 г. След като двамата мъже с основно образование предварително се сговорили, излъгали възрастна жена (Елена К.), че дъщеря ѝ е счупила крака си, трябва да ѝ се направи операция и да ѝ се поставят 6 златни пирона в костта.


За да получат неправомерно пари от наивната старица (по времето на извършване на престъплението тя била на 80 години), Атанасов, свързвайки се с нея по телефона, се представил за лекар.

Преди неговото обаждане обаче имало друго, проведено набързо и прекратено внезапно. То било от жена, в която жертвата припознала дъщеря си. Тя, плачейки, казала, че се нуждае от операция и „хлопнала слушалката“. След като старицата била психчески „подготвена“ и изплашена, се обадил и „докторът“, който поискал парите за „лечението“. Притеснената жена дала 27 000 лева на измамниците.

Те обаче били разкрити само няколко дена по-късно и изправени пред правосъдието. Наложило им се да върнат и парите, които получили чрез престъплението. Атанасов е осъден на 2 години и 11 месеца лишаване от свобода, които ще изтърпи в затворническо заведение от закрит тип, при първоначален строг режим. От присъдата му е приспаднато времето, през което е бил задържан – от 6 ноември 2014 г.

Това съвсем не е първата му среща с Темида. Зад гърба си младият мъж има 9 присъди, последната от които е също за измама.

Роднината му по сватовство Димо Димов пък е осъден на 1 година и 10 месеца лищаване от свобода, които също ще изтърпи в затвор от закрит тип, при първоначален строг режим. Приспада му се времето, през което е бил задържан – от 30 октомври 2014 г. Атанасов бе уличен благодарение на показанията и на Димов, който го е посочил пред разследващите като свой съучастник при подготовката и извършването на престъплението.

Двамата ще трябва да покрият и разноските по делото, а освен това се лишават и от няколко телефона и други вещи, послужили им за извършването на престъплението, които съдът отнема в полза на държавата с цел да бъдат унищожени.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.


topnovini.bg



0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии