вторник, 21 юни 2016 г.

През юли секат гората на покрива на джамията „Магбул Ибрахим паша“

Джамията "Макбул Ибрахим Паша” в Разград
През месец юли Областна администрация-Разград започва дейности по почистване на купола на джамията „Магбул Ибрахим паша“ от храстите и дърветата, които през последните години се извисиха там.

Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Дейностите стартират след размяна на писма между институцията и Министерството на културата, което взема подобни решения за паметници на културата, какъвто е джавията. Още през март областният управител Манол Кившанов е поискал разрешение от ведомството на Вежди Рашидов за предприемане на неотложни действия по опазване на джамията. Отговорът е пристигнал на 14 юни, с писмото от Министерството на културата се разрешава: куполът на джамия „Ибрахим паша“ да бъде почистен от саморасли храсти и дървета, както и да се подменят и остъклят счупени и липсващи прозорци на сградата, за да се спре проникване на атмосферни води в интериора.

Горепосочените дейности ще бъдат стартирани през месец юли, съвместно с община Разград, под контрола на техническо лице, за да не се допусне нарушаване на покритието на покрива – уточняват от Областна администрация.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии