петък, 15 юли 2016 г.

Кметът на Кубрат – с условна присъда и на втора инстанция

Кметът на Кубрат Бюрхан Исмаилов остава с условна присъда и на втора инстанция – реши Апелативен съд-Варна. Съдебното решение обаче не е влязло в сила и може да се обжалва пред Върховен касационен съд.

Първата присъда срещу Исмаилов бе на Окръжен съд-Разград през 2013 г., а деянията, заради които застана пред Темида, са извършени през 2010 г. Тогава Исмаилов е председател на сдружение „Кубратска мера“, което стопанисва общински пасища и мери.
В тази си функция той подал в Разплащателната агенция заявление за подпомагане по Системата за единно плащане за поддържане в добро екологично състояние на пасищата. Искането за евросубсидии било за 1756 хектара, проверка на земеделските експерти обаче установила, че информацията относно поддържането на 396,77 хектара е невярна. Заради тези констатации евросубсидии на сдружението не са отпуснати, а председателят му застана пред Темида, която на първа инстанция Окръжен съд-Разград постанови условна присъда – 6 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Веднъж тя бе потвърдена от Апелативен съд-Варна, но делото бе върнато от Върховен касационен съд за ново разглеждане.

С решението си от 14 юли 2016 г. апелативните съдии установяват, че невярно декларираните площи са по-малко с 40,05 хектара и обявяват Исмаилов за частично оправдан в тази част на обвинението. За останалите 356,72 хектара условната присъда остава в сила. Ако тя бъде потвърдена от последна инстанция – ВКС – до края на кметския мандат – това означава нови избори в лудогорската община.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии