вторник, 12 юли 2016 г.

Започна плевенето на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград

джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград
Почистването на купола на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград от храсти и дървета започна с плевене на тревите и рязане на храстите в по-ниската част на сградата.

Дейностите се извършват под ръководството на Областна администрация и община Разград от служители в разградската фирма „ТТ конструкт“. С 22-метрова автовишка един от тях скубе тревите и реже храстите с голяма градинарска ножица, а друг управлява вишката от земята.
Последно ще бъдат изрязани дърветата от покрива на сградата, очаква се утре дейностите да приключат.

От фирмата уточниха, че за трети път са ангажирани с тази дейност. Тя се налага през няколко години, тъй като корените на растителността остават между каменните зидове на вековната сграда и отново избуяват.

За извършването на неотложните действия бе поискано и получено и разрешение от Министерството на културата. Миналата седмица бяха подменени и счупените прозорци в храма.

Разградската джамия „Магбул Ибрахим паша“ е сред най-големите мюсюлмански храмове на Балканите, изградена е през 1616 г., обявена е за паметник на културата, включена е в каталога на ЮНЕСКО.

От десетина години е затворена, не се използва за религиозни ритуали, нито за туристически посещения. Ремонтът й бе включен в междуправителствено споразумение между България и Турция, но така и не се осъществи. Миналото лято се стигна до самоуправство, строителна бригада, ръководена от мюсюлманин от Дулово, циментира пода й и така унищожи археологически разкопки, доказващи, че джамията е изградена върху по-стар мюсюлмански храм.


dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии