сряда, 15 март 2017 г.

Още нови свидетели по делото за убийството в Брестовене, единият подсъдим твърди, че първо той бил нападнат

Трима нови свидетели ще бъдат призовани за следващото заседание на делото за убийството на 26-годишния Али Хакъ от Брестовене при масово сбиване в селото през лятото на 2015 г.

Днес съдът разпита двама свидетели, третият призован не се завърна от чужбина, призован е отново за заседанието през месец май. И двамата твърдяха, че единият от подсъдимите – 36-годишният Абедин Зекерие – пръв е бил нападнат.


Единият от очевидците разказа, че докато си вземал кафе от кафе-автомат чул изстрели, придвижил се в посоката, откъдето се чували и от разстояние 300-400 метра видял как няколко мъже бият Абедин, а към тях идвала тълпа. Другият свидетел се оказа, че не е присъствал на мястото на въргала, но се видял след това с подсъдимите, Абедин му казал: „Ако не беше Алеко, щяха да ме убият днес“, имал кръв и няколко рани по себе си.

В кратко обяснение ред съда Абедин Зекерие се обяви за набеден в извършване на престъпление от свои роднини, „курбан да стана“ – каза той. Посочи още две имена на свидетели на сбиването, които ще бъдат призовани от съда, заедно с отсъстващия днес свидетел от Холандия, след като защитата на Зекерие в тридневен срок представи трите им имена и адреси за призоваване.

Съдът уважи и искането на защитата на Алеко Герджиков да бъде назначен преводач, който да му помага при даване на обяснения, тъй като той не разбирал добре български език.
Следващото заседание по делото ще е на 10 и 11 май.
Двамата 36-годишни мъже са обвинени в извършване на убийство с особено жестокост, мъчителен за жертвата начин и по хулигански подбуди. Според държавното обвинение на 22 юли 2015 г. 26-годишният Али Хакъ бил нападнат пред аптеката в Брестовене, поводът бил стара вражда между неговия род и този на Абедин Зекерие. Нападателите били с дървени сапове, нападнатият извадил бухалка, а също и стрелял във въздуха със сигнален пистолет.

Това привлякло вниманието на още техни съселяни от двата рода и в мелето се присъединили още мъже с бухалки и сапове. Али Хакъ починал в болницата заради множеството тежки рани по главата, единият сап се счупил на парчета от ударите пострадали при инцидента били още неколцина от участниците във въргала. Абедин Зекерие се явява в съда с двама адвокати – Стоян Димитров от Разград и един от защитниците на българските медици в Либия Хари Хараламбиев от Адвокатска колегия-Пазарджик. Алеко Герджиков пък е с трима адвокати – Димитър Павлов и Румен Воденичаров от Разград и Иван Томов от Варна.



dariknews.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии