сряда, 7 октомври 2020 г.

След африканската чума: 126 лични стопанства в Русенско отново могат да отглеждат прасета /ВИДЕО/

126 лични стопанства в Русенско могат да започнат да отглеждат прасета.

Това стана ясно днес на провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Русе. Други 48 стопани са подали документи и очакват да им бъде дадено положително становище.

По думите на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков нямало голям интерес към отглеждане на прасета в такива обекти. От близо 800 стопанства с подадени декларации за доброволно умъртвяване на животните, досега има едва 174 заявления, от които 126 са получили разрешение.

Към момента на територията на област Русе няма случаи на африканска чума. Д-р Дяков обаче предупреди стопаните да бъдат много внимателни, тъй като заболяването все още присъства в други области.

На заседанието стана ясно още, че Община Русе все още няма определен терен за загробване на умъртвени животни по действащото законодателство. Започнало е и заселване на прасета в индустриалните обекти, като единствено към този процес не са преминали от свинефермата в село Николово.

От заседанието днес стана ясно още, че към момента на територията на област Русе няма случаи на африканска чума нито при диви свине, нито при такива, отглеждани за собствени нужди или в индустриални свинеферми. Въпреки това опасността от разпространение на заболяването остава, а за пример бяха дадени констатираните случаи в област Ловеч.


Междувременно вече е започнало и заселване в свинекомплексите, като единствено към този процес не са преминали от свинефермата в Николово. Стана ясно също, че Община Русе все още няма определен терен за загробване на животни по силата на действащото законодателство.

По време на заседанието беше обърнато внимание, че от 3-ти октовмри е открит груповият лов на дивеч и дива свиня. Проведено е обучение за биосигурност, в което са участвали близо 140 ловци от областта, различни от тези, които са се обучавали през изминалата година.



kiss13.net

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии