четвъртък, 9 юни 2011 г.

България не е внасяла краставици-убийци

Земеделският министър Найденов съобщи за БНР, че в България не са внасяни краставици, заразени с Ешерихия коли. Ето какво обясни министърът:
„По първоначални данни от система за бърз обмен между страните-членки от Европейския съюз, става въпрос за партиди краставици, които са консумирани и заразени с Ешерихия коли. В следствие на това, имаме констатирани случаи в Германия, имаме заболели хора в Дания, Великобритания и някои от останалите страни от ЕС. Бързам веднага да кажа, че от тези партиди, ние получихме номерата на партидите, техния произход, движението на тези партиди към България, от тези партиди няма движение, няма констатирани от тях. Въпреки това службите на Агенцията по безопасност на храни са както се казва, на бойни нога и изследват абсолютно всички съмнителни партиди, включително днес и в почините дни се работи. В момента това, което ми докладваха от агенцията е, че нямаме констатирано наличие на Ешерихия коли по някоя от тези партиди зеленчуци.”
Найденов каза още: „Ешерихия коли е бактерия, която в повечето случаи предизвиква стомашно-чревни разстройства. И тя е общо взето, нормален причинител в летните и топли месеци. Странно е, че имаме констатирани повече, по официална информация, пет смъртни случаи, но има съмнение, че те са повече. Хипотезите са различни – от това, че тези краставици, които са биокраставици са поливани или са торени с естествени торове и оттам е станало заразяването. Разбира се, има и друга хипотеза, че при самото транспортиране фирмата-превозвач не е осигурила необходимите хигиенни условия на транспорта на тези партиди. И оттам се е получило заразяването. Но откъде и да е, по системата за бърз обмен на информация, много бързо се локализира произхода на тези зеленчуци. Те съответно са възбранени от немските санитарни власти. Също така, страната производител – Испания, дава гаранции, че не тръгват от тези партиди повече към страни от ЕС. Ние съответно направихме своите изследвания, проверихме, нямаме от тези партиди. Това, което мога да посъветвам и не само този, разбира се, тежък инцидент вашите слушатели, хубаво е много добре да бъдат измивани зеленчуците, защото не само по отношение на бактерията Ешерихия коли, знаете че те се третират и с пестициди за растителна защита. Добре е да бъдат измивани, особено в този сезон.”

Резултатите от лабораторните анализи на краставиците на българския пазар ще бъдат готови утре. В момента у нас не се предлагат краставици внос от Испания, но е имало такъв внос през март и април. Това каза за "Денят започва" на БНТ директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов. Според него няма повод за безпокойство относно разпространението на заразата с ешерихия коли у нас. Той призова да се спазват хигиенните правила, зеленчуците да се приготвят и съхраняват правилно. В момента краставиците, които се предлагат на нашия пазар са с произход България и Гърция. У нас в този период се предлагат домати и портокали от Испания, за които е наложена възбрана за тяхното предлагане на пазара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии