четвъртък, 8 септември 2011 г.

Ориент експрес спря на гара Русе

Увековеченият от Агата Кристи в романите й влак мина днес през дунавския град на път за Истанбул. Композицията с 15 луксозно обзаведени вагона пристигна на гарата в Русе в 12,08 часа на 06.09.2011.
Тя се движи по маршрут Париж – Истанбул. С влака сред ретро лукс, отбрани блюда и забавления се придвижват 97 пътници от 31 държави. Туристите са от Австралия, Нова Зеландия, Канада, Шотландия, Ирландия, Франция, Германия и от още няколко западноевропейски страни. Цената на билета тази година е 10 600 евро.

По време на престоя на гарата русенци се докоснаха до легендарния трен отблизо и разговаряха с пътниците. Някои получиха за спомен сувенири, а други - менюто за деня на френски. Мениджърът на ресторанта Джозепе Албачели обясни, че залага на френската кухня. Предлагат се още патешки дроб, риби и говежди филета. Към вечерята днес ще бъда включено и българско сладко вино. 15-минутният престой в Русе бе използван за зареждане на вагоните с вода и смяна с наша бригада машинисти, които ще обслужват композицията на българска територия.
Традиционно, влакът пътува от Париж до Истанбул за една седмица. За първи път "Ориент експрес" тръгва от Париж през 1883 г. Първоначално е пътувал два пъти седмично по маршрута от Париж през Страсбург, Мюнхен, Виена и Будапеща до Гюргево. Оттам с ферибот пътниците са стигали до Русе. В българския град е чакал втори влак за седемчасов преход до Варна, откъдето с австрийски параход е прекосявал Черно море и е стигал до Истанбул.
В "Ориент експрес" са пътували едни от най-известните личности на ХIХ и ХХ век – Балзак, Флобер, Теофил Готие, Мата Хари, Марлене Дитрих, кралица Елизабет II, Шарл дьо Гол и Никита Хрушчов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии