събота, 1 октомври 2011 г.

Цигански усмивки и цветя на фона на протести

Цветя и усмивки раздаваха млади момичета и момчета от ромски произход в рамките на ромския прайд.

На моста на влюбените те посрещаха минаващите граждани и им раздаваха гербери и карамфили, както и есета, написани от деца. Организаторите на прайда - Национална мрежа за деца и Центърът за междуетнически диалог и толерантност Амалипе разказаха, че
повечето от хората, с които са се срещнали днес са били позитивно настроени спрямо тях и с усмивка са приемали раздаваните от тях „подаръци" .

Имало е обаче и такива, които са отказали да вземат есетата, след като разбирали, че са написани от ромски деца.

В инициативата се включиха ученици студенти от ромски произход. Те поясниха, че никога не са се срамували от своя произход, напротив, винаги са гледали да подчертая, че те са цигани.

Организаторите поясниха, че циганският прайд е плануван доста преди инцидентите в Катуница и в плана не е предвиждано шествие.

Мариана Ванкова от националната мрежа за деца заяви, че днешният прайд няма нищо общо със събитията обхванали страната последната седмица и е категорична, че цялата ситуация се политизира.

,„Ние сме тук, за да докажем, че няма смисъл от разпалване на етническа омраза, а нека някой друг да преценява кое и как трябва да бъде показвано в обществото", заяви Ванкова и допълни, че медиите също носят отговорност за това какво да доминира в обществото.

По думите й медиите натрапват омразата без да искат.

Ние сме хора преди всичко и вярваме в доброто. Искаме да няма стрес, да няма омраза. Това заяви Цветана Антонова от Амалипе.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии