петък, 30 декември 2011 г.

Ало бизнесът наля милиони в Лудогорието

Ало измамници наляха милиони в Лудогорието
Милиони евро бяха налeти в ромските квартали на десетки села и малки градчета в Лудогорието от виртуален ****. Обещания за платени ласки или брак карат наивни чужденци да изпращат сериозни суми.

С бизнеса на ръба на закона се занимават вече стотици семейства.До Темида засега са стигнали само 19 случая, осъдени са 8 души.

Кварталите, в които се упражнява "ало" бизнесът, си личат отдалече. Къщите са санирани, с нови покриви, с огради от ковано желязо. На покривите има слънчеви колектори. Неизменен атрибут е антената за интернет.

В гаражите и пред къщите могат да се видят нови коли над среден клас, спортни автомобили. В разградското село Ясеновец например марките са мерцедес и БМВ.

В ромския квартал на Завет има строга организация. Камери следят външните лица. Докато влезем с фоторепортер в махалата, 10-ина мъже вече са наобиколили колата и заплашително обясняват, че нито къщите, нито жените им могат да бъдат снимани.

След повече от 5 г. в занаята десетки семейства са натрупали вече достатъчно състояние, което влагат в легален бизнес. Някои купуват земи и правят ферми с животни или със зеленчуци. Други са навлезли на пазара за недвижими имоти, трети са купили магазини.

Много от тях обаче се водят безработни и пред службите обясняват, че ги издържат техни близки в чужбина.

Публично известна рекордьорка в занаята е 28-годишната Севда Хасан от разградското с. Ясеновец, която за по-малко от 2 г. успява да си докара 67 994 евро от измамени с уговорки за брак над 68 чужденци.

Присъдата й е условна. Тя е една от малкото заловени, защото в нейния случай чужденците са се оплакали пред Интерпол.

"Измамените живеят в чужбина, често са женени. Не искат да имат петно върху личния си живот и се срамуват, че са станали жертва на наивността си. Затова не се оплакват в полицията или им се вижда твърде сложно и скъпо да пътуват до България. Тези хора са най-често от турските общности в Германия, Холандия, Швеция, Белгия. Има и от Саудитска Арабия, Израел та до Оман и Канада", разказа началникът на Икономическа полиция в Разград Станимир Станев.

Жените набират жертвите си от сайтове за запознанства и от обяви във вестници. След това започват уговорки за **** и брак по телефона или по скайпа. Срещата на живо се отлага до безкрай с най-различни причини. Жените обясняват, че техен близък е починал и им трябват средства за погребение. После искат пари за дрехи, за самолетен билет.

Често се разиграват и по-мащабни сцени. Жената обяснява, че е отвлечена, а съпругът й влиза в ролята на човека, който иска откупа. Или на полицая, който потвърждава, че е отвлечена. Пускат записи на излитащ самолет или на тракане на колелата на влак, за да се убеди жертвата, че жената вече пътува.

Често родители карат непълнолетните си дъщери да се събличат пред камерите.

Въпреки че този род измами се практикува от няколко години, потокът от жертви не секва.

"Ужилените често живеят в затворени общности и са слабо социализирани в държавата, където работят. Това е причината до тях да не достигат многобройните предупреждения в предаванията по чуждите телевизии. Обърнали сме се с молба за разгласа към полицейските аташета в държавите от Западна Европа, има и открити линии", разказва Станев.

За да не се усъмнят потенциалните жертви на този род престъпления, че им звънят от България, авторите им се местят в пограничните райони.

Много от фамилиите вече са си купили жилища в градове като Русе, Тутракан, Силистра, Петрич. Там има покритие на мобилните оператори от съседните държави и "клиентите" лесно могат да бъдат излъгани, че обаждането е от Румъния или Гърция. Масова практика напоследък е "алоджийките" да получават парите си в бюра за международни преводи в Румъния.

"Тези престъпления се вършат в домовете на хората, където не можем да влезем да проверяваме. Ако до нас достигне информация за преведени пари чрез бюро за международни преводи, най-много да обложим сумата с 10-процентен данък.

Ние не сме органът, който да прецени дали някой се е излъгал, или праща парите доброволно", обясни началникът на офиса на НАП в Разград Цанка Тъмнишка.

"В момента на производство в Разградска област са 14 такива дела. От зората на този род престъпления - от 2005 г., досега е имало общо 19 разследвания. Осъдени са 8 души. Повечето присъди са условни, има и прекратени разследвания поради липса на достатъчно доказателства. Неотдавна образувахме първото дело за пране на пари срещу извършител на такива измами", обясни зам.окръжният прокурор на Разград Милена Пенчикова. Тя обаче отказа да уточни срещу кого е.

ВИОЛЕТА МИНЧЕВА
Семейство от Завет измъкна 30 000 евро

Евреин от Ерусалим е бил измамен с 30 000 евро от майка и двете й дъщери от град Завет.

При спецакция на Главна дирекция "Криминална полиция" съвместно с ОДМВР в Разград през ноември бяха задържани 51-годишната Гюла Асенова, дъщерите й Сузана Пашова, на 29 г., и Галина Ангелова, на 23 г., и съпругът на Сузана Васил Василев. След 24 часа в ареста те бяха освободени. Срещу семейството се води разследване в районната прокуратура в Кубрат.

"Разследването ще се забави, защото трябва да се върне запитването ни до колегите от Израел. Жалбоподателят трябва да заяви лично дали иска да пътува до България, за да бъде разпитан, или ще даде показания пред тамошната полиция. Едва след неговия разказ можем да изясним ролите на роднините в схемата за измама", обясни зам.районният прокурор на Кубрат Пламен Пенчев.

В Кубратската районна прокуратура се води още едно разследване за подобна измама. По сигнал на Хатем Халифа от Дубай се проверява Анка Коева от Завет. Установено е, че 45-годишната жена е получила общо 54 различни превода от граждани на Швеция, Турция, Германия, Холандия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Катар и Оман. Общата им стойност е 10 785 евро и 3860 щатски долара.

В Разград пък се разследва Гюлбие Хасан от село Ясеновец за измама с 8000 евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии