четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Шофьор съди болница заради проба за алкохол

Шофьор осъжда болница
Катастрофирал и причинил смърт шофьор от Киченица
и неговият адвокат претендират че при вземането на алкохолна проба в разградската болница, ръката на шофьора е почистена с тампонче със спирт в резулат на което били замерени неправилно 2,27 промила алкохол.

Граждански иск в размер на 15 000 лв. предяви 29-годишният Журвен Етемов от село Киченица срещу разградската болница.
Повод за жалбата по Закона за договорите е кръвна проба за алкохол, взета от мъжа след причинено от него пътно произшествие със загинал човек.

На 25 юли 2010 г. дрегерът отчел 0 промила алкохол в кръвта на шофьора, малко след това в спешно отделение на МБАЛ-Разград били замерени 2,27 промила. По-късно обаче обвинение срещу Етемов за шофиране в нетрезво състояние не е повдигнато. Той и неговият адвокат Емилия Събева претендират, че при вземането на кръвната проба ръката на шофьора вместо с тампон с физиологичен разтвор е почистена със спиртен тампон. Шест месеца след това Етемов бил в неведение дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение в по-тежко от извършеното престъпление.

Все пак кръвната проба не е взета впредвид от прокуратурата и обвинението в съда е за причиняване на смърт след шофиране с превишена скорост от 101 км./ч. и неправилно изпреварване. Загиналият е 38-годишен мъж от Острово, полски пазач край селото, автомобилът „Опел Астра” на Етемов връхлетят върху него, както седял на пейка пред бараката до охраняваните от него ниви, и го прегазил. Мъжът починал на място.

По наказателното дело пред Окръжен съд-Разград Етемов се е признал за виновен, сключил споразумение с прокуратурата. Наказанието му е условна присъда от 2 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и забрана да шофира в продължение на 2 години.

За неимуществените вреди от твърдението, че е карал пиян, мъжът завел дело в Районен съд, което обаче изгубил. То обжалва това решение в Окръжен съд. Защитникът му пледира, че първата съдебна инстанция не е взела предвид всички доказателства по процеса и апелира окръжните съдии да съобразят показанията на всички свидетели.

Съдът обяви, че ще се произнесе в законовия едномесечен срок.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии