неделя, 26 февруари 2012 г.

Честваха традиционния празник на виното в Черешово

Черешовчани посрещнаха деня с честване на традиционния празник на виното с малко закъснение заради суровата зима.

В село Черешово, община Сливо поле, Русенско, спретнаха днес традиционния празник на виното, макар и на патерица - заради снега и студа, които от месеци са затиснали Русенския регион.


Обикновено празникът се прави навръх Трифон Зарезан, но тази зима преспите, минусовите температури и усложнените заради тях условия по пътищата принудиха ценителите на традицията, на виното и празника да отложат с няколко дни честването на благословената рубинена напитка. Вчера, един от първите по-меки дни в края на месец февруари, в Черешово се събраха ценители на виното и на традицията, които не се уплашиха от все още недоразчистените междуселски пътища в региона. На импровизираната сцена майтапчиите бяха разпънали надпис „Сухо шише се суши на шосе”, което си е трудно да бъде изговорено дори на трезва глава, но веселящите се в Черешово успяха. В празника участваха заместник областният управител Веско Маринов, шефът на ДАИ Валентин Атанасов, русенските бизнесмени Ростислав Златарски, Георги Денчев и др. Масово се стече на мероприятието и малобройното население на селото начело с кметския наместник Сидер Златев. Припомняме, че месец по-рано единственият по рода си у нас празник Дядовден също беше отбелязан за пореден път в Черешово. Традицията е на повече от 50 години по идея на черешовчаните Дамян Хаджийски и Милчо Станев, а празникът се отбелязва всяка година на 22 януари, ден след Бабинден. Алтернативният мъжки купон започва с шествие, водено от музиканти, което стига до дома на Дядото на селото, като тази година за втори път избраният беше 69-годишният Марин Колев – бивш автобусен шофьор и дядо на две момчета. Според традицията той беше пренесен на ръце до каручка, теглена от магаре. С нея мъжете отидоха до селската чешма и спазиха обичая – да бъде окъпан за здраве Дядото, а празникът продължи с хоро на селския мегдан в Черешово.

На снимката: След вдъхновена дегустация компетентното жури в състав /отдясно наляво/ шефът на ДАИ Валентин Атанасов, бизнесменът Георги Денчев и черешовчанинът Рачо Стоянов, единодушно излъчи за първенец виното на кметския наместник Сидер Златев


brjagnews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии