петък, 30 март 2012 г.

Мандра в Брестовене замърсява водоем


Мандра замърсява водоем
Хората в Брестовене събирали подписка срещу мандра, която замърсила езерцето до селото.

Подписка срещу собственик на мандра, напълнил местен водоем със суроватка, събират жителите на разградското село Брестовене. Хората от махалата в близост до водоема се задушават от силната и неприятна миризма. Те не искат затваряне на млекопреработвателното предприятие, тъй като осигурява работни места, а само да не се изливат отпадъците близо до селото.

Собственикът на мандрата отрича да е виновен за екологичното бедствие, предполага, че водата е бяла от варов разтвор, тъй като строял нов цех.

От екоинспекцията в Русе уточниха, че само през миналата година са наложили глоби на мандрата в размер на 12 500 лв. В началото на месеца извършили проверка и дали предписание да се почисти района, ако това не стане до края на март, мандрата може да бъде затворена.

Макар мандрата да осигурява 60 работни места и да изкупува млякото на стотици местни хора, и техните роднини се включват в подписката - разказва кметът Фикрет Емин.

...все има някой, на когото работи там роднина, обаче се включват в подписката, има баща, на който сина му работи, бащата се подписва: мирише ми вика.

Млекопреработвателното предприятие „Маклер комерс" е извън населеното място, на по-малко от километър от местен водоем с площ около 30 дка. Видим с просто око канал свързва мандрата и водоема, личат бели следи, мръсно бяла е и водата, край която трудно се диша, като духне вятър, миризмата отива към селото.

...хората си пояха кравите там, сега бягат животните от гьола. Аз си спомням, като бях малък, пълно беше с щъркели, а сега буболечки няма, за риба и жаби не говорим, буболечки няма. Иначе на 300 метра има язовир, те искат хората него да го опазят, защото нали развалиха бента, там има и риба и си поят животните, тръгва към язовира, работено е на 2 места по бента. Суроватка е това, не е вода.

Никой не е видял кога е прокопан бента на водоема на две места, обаче местните сами опитали да затрупат разрушеното, за да не стигне суроватката до втория язовир, в който има риба.
... не знае никой кой го е прекопал. Има две версии: едната е от мандрата, другата хората и на таз махала да им мирише повече.

Собственикът на мандрата - Иван Петров от Търговище - обяснява по телефона, че извозва отпадъците от предприятието до Разград, а суроватката към животновъдна ферма в Кубратско. Предполага, че белият цвят на водоема е от варов разтвор, тъй като в момента строи административна сграда и нов цех за сирене и кашкавал.

..Той си направи канала, пуска надолу всичко и е щастлив. Иначе прави много големи инвестиции, сигурно е милион това, което сега прави, а пречиствателна станция ще струва 150-180 000 лв., за там не може да отдели пари.

До дни се очаква да излезе решение на комисия, назначена от община Завет за проверка по случая, според предварителната информация са нарушени три общински наредби, общата финансова санкция обаче едва ли ще надхвърли 2000 лв. Местните смятат да сезират и държавните институции - обяснява общинският съветник от Синята коалиция Нихат Расим.

... преди месец му направили глоба 5-7000 лв. и млякото от 50 стотинки стана 45 и си го избива от народа.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии