четвъртък, 22 март 2012 г.

Краставичари от Разградско мамят банки

краставичари
Тарикати от Разградско изобретили методика да баламосват банките, като за целта си уреждали истински документи от данъчните с невярно съдържание. Далаверата е такава че изигравали едновременно и държавните служби.

Краставичари от Разградско измислиха хитра схема, за да финтират банките законно чрез данъчните си декларации пред НАП. Това съобщи за “Труд” шефът на сектор “Услуги за клиента” в местния офис на данъчните Йордан Йорданов.

Земеделските производители първо декларирали огромни печалби. След това със заверено копие от документа те кандидатствали за кредити. Впоследствие в законния срок (за данък печалба той е до 2 април) обявявали, че са допуснали грешка, и подавали нова декларация с по-ниски приходи.

“Имахме случай, при който производител на зеленчуци от с. Ясеновец обяви, че е реализирал печалба от 50 000 лв. За тях трябваше да плати над 2000 лв. данъци. Човекът поиска копие от декларацията, за да тегли заем. Но след 30 дни пусна коригиращ документ, че е спечелил едва 5000 лв.

Данъкът му падна до 200 лв.”, каза Йорданов. Драстичната разлика му направила впечатление и той обстойно проверил производителя. Оказало се, че според документите той има 25 000 дка краставици и 20 000 дка домати, а в землището на селото няма толкова земя.

“Засега тези случаи са единични, но със сигурност ще зачестяват”, добави Йорданов. Той е разпратил писма за схемата до всички банки в региона. Самите трезори обаче не са притеснени.

“Според нас декларацията с рязко свалените приходи се подава, за да се плащат по-малко данъци”, коментира шефът на местния клон на “Уникредит Булбанк” Иван Костадинов. Ако усетят измама, банките вдигали лихвата или искали допълнително обезпечение.

trud.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии