четвъртък, 3 май 2012 г.

Гюнай Хюсмен отказва да плати глоба


Повече от година след налагането на санкция от 20 000 лв. заради незаконна кравеферма, заради която бяха натровени 34 деца от Исперих нарушителят още не я е платил.

Агробизнесменът и общински лидер на ДПС Гюнай Хюсмен е обжалвал глобата, Районният съд в Исперих я е намалил на 5000 лв., Хюсмен обаче иска отмяната й от Административен съд-Разград.
Представител на Гюнай Хюсмен не се яви на втората съдебна инстанция - Административен съд-Разград - за да защити искането на агробизнесмена за отмяна на глобата от 20 000 лв. Санкцията бе наложена преди повече от година. През януари 2011 г. след разлив от лагуна за отпадъци от кравефермата на Хюсмен край село Драгомъж, бе хиперхлорирана питейната вода и 34 деца от Исперих се натровиха. Наказателното производство по този случай първо бе прекратено, после върнато на прокуратурата за ново разглеждане. След проверка на ДНСК бе съборена лагуната, същата институция разпореди и събаряне на един от оборите в кравефермата, той е недостроен и не е влизал в експлоатация, помещението е незаконно, построено без разрешително за строеж - установиха експертите. Санкцията за събарянето също е обжалвана и в момента е във Върховен административен съд. Стартира и процедура за обжалване на наложената глоба за незаконния строеж. На първа инстанция - Районен съд-Исперих - съдия Елица Бояджиева е намалила наказанието от 20 000 на 5000 лв. Сред аргументите й са тези, че е била започнала процедура по одобряване на инвестиционен план за обора за 342 крави, обектът бил построен частично и не функционирал, касаело се за първо нарушение на управителя, който оказал съдействие на проверяващите органи. Намалението на глобата е обжалвано и от ДНСК с искане санкцията да остане в същия размер, и от Хюсмен, който настоява за отмяна изцяло на глобата.

Прокурорът по касационното дело Тихомир Тодоров от Окръжна прокуратура се обяви за връщане на първа инстанция, за да се изясни въпросът законно ли е разрешителното за строеж или пък за спиране на производството, докато в Районна прокуратура - Исперих приключи наказателно разследване по този въпрос. Сред документите по делото разрешително за строеж, издадено от община Исперих, неговият номер обаче съвпада с номер на разрешително за строеж на едноетажна стопанска постройка с размери 7,35/ 4,75м., издадено на името на мъж от София. За този документ има информация в ДНСК, подадена в законовия срок, а за документа на името на Гюнай Хюсмен - няма, в него също липсвал и печат на община Исперих.

Председателят на Административен съд-Разград Ива Ковалакова-Стоева обяви, че ще се произнесе в едномесечен срок по делото.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии