вторник, 15 май 2012 г.

Утроиха обезщетението на Гюнай Хюсмен


Тройно обезщетение за Гюнай Хюсмен
Гюнай Хюсмен ще получи тройно по-голяма сума за обезщетение.

Апелативният съд във Варна утрои сумата за обезщетение, което Прокуратурата на Република България трябва да плати на ДПС-лидер от Разградско заради несправедливо обвинение.


Миналата година общинският председател на ДПС-Исперих Гюнай Хюсмен заведе иск за 130 000 лв. по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. Пред окръжните магистрати в Разград неговата защита пледира, че заради продължило 12 години досъдебно и съдебно разследване, завършило с оправдателна присъда, на Хюсмен са нанесени неимуществени вреди. Те се изразяват в: стрес, непрекъснато психическо напрежение, уронване на честта, достойнството, авторитета и доброто му име сред обществото, влошаване на здравословното му състояние - получил язва, гастрит, невроза, сърдечни проблеми и диабет, инсулт. Съдът в Разград постанови Хюсмен да получи обезщетение от 20 000 лв.

Според апелативните съдии обаче държавата трябва да плати на ДПС-лидера 60 000 лв. И двете инстанции приемат, че на Хюсмен се дължат и 1 458,93 лв. - това е стойността на заплатите, които исперихчанинът не получил, след като бил отстранен от кметския пост в началото на разследването срещу него. За дължими от държавата съдиите признават и 300 лева адвокатски разноски, магистратите от Варна увеличават съдебните разноски от 509 лв. на 2775 лв. Така общо държавата трябва да плати 64 533,93 лв., а той - 15 лв. такса за въззивното производство. Решенето обаче може да бъде обжалвано и на трета инстанция - Върховен касационен съд.

Разследването срещу агробизнесмена Гюнай Хюсмен започна през 1999 г., когато той бе кмет на Исперих, първоначално обвиненията за длъжностни престъпления срещу него бяха 6, но поетапно отпаднаха и остана само едно, свързано с продажба на ведомствени апартаменти. По него Хюсмен получи оправдателна присъда от съда в Търговище.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии