събота, 5 май 2012 г.

Ще строят път от Русе до Турция


Катар ще строят нов път от Русе до Турция
Очертава се построяването на нова магистрала от Русе до Турция. Пo този начин трябва да се свържат граничните пунктове Дунав мост и Капитан Андреево.

Проектът за скоростен път от Русе до турската граница е най-привлекателен за инвестиция от Катар. Това каза държавният министър по въпросите на външните работи на страната Халед ал Атия, след срещата си с външния министър Николай Младенов.
Към проекта проявявали интерес и инвеститори от други страни. Ал Атия води със себе си 18-членна делегация, в която участват и представители от водещи катарски инвестиционни компании. След разговора с министър Младенов, той се срещна с премиера Бойко Борисов.

Това е първото от няколко посещения на катарски официални лица, които ще завършат с визита на премиера на Катар шейх Хамад бин Джасим ал-Тани. Това ще стане още този месец. Тогава трябва да бъдат подписани и договори за конкретни инвестиции.

Преговаряше се по шест споразумения, зад всяко от които стоят конкретни проекти. Най-важното от тях бе за създаване на механизъм, чрез който да се инвестират първоначално около 100 млн. евро у нас. Сред предложените от българската държава идеи и тези, към които катарците са проявили интерес, са инвестиции в имоти около Балчик и Рила за строителство на суперлуксозни курорти, износ и обучение на медицински рехабилитатори. Катарците се интересували и от проекти в селското стопанство, културата и военната област. Бизнесът от Доха проявявал интерес и към опита на България в минното дело. Възможно е и сътрудничество в областта на авиацията, свързано с летището в Балчик.

“България е привлекателна за инвестиции държава и ние сме тук със сериозни намерения да продължим договореното по време на срещите ни в Катар през март тази година”, е заявил Ал Атия пред премиера Бойко Борисов, съобщи пресцентърът на кабинета.

trud.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии