сряда, 18 юли 2012 г.

Увеличиха се ухапаните от кърлежи в Разградско


Лаймска болест
Два пъти са се увеличили заболелите от лаймска болест в Разградска област от началото на годината в сравнение със същия период на предходната.

До момента са регистрирани 20 случая срещу 10 за миналата година, като засегнатите са на възраст от 17 до 80 години. Това съобщават от дирекция "Надзор на заразните болести" при Регионалната здравна инспекция.
Най-много заболели – 11 души са от община Разград, пет са от Кубратско, двама от Завет, и по един от общините цар Калоян и Самуил.

Със съмнения за заболяването са още седем лица.

Заболяемостта от лаймска борелиоза за региона до момента е на ниво 16, 18 на 10 000 души срещу 8, 09 на 10 000 за същия период на миналата година. През цялата предходна година броят на болните е бил 19, а през 2010 година регистрираните са били 29.

За периода от януари до 17 юли ухапаните от кърлежи в региона са 348 срещу 368 за същия период на 2011 г. Най-голям е броят на пострадалите в община Разград- 289 или над 83 на сто от всички регистрирани случаи, уточняват от здравната инспекция. Пострадалите от паразитите в община Лозница са 24, в Кубрат -14, в Исперих- 9. Точният брой на всички ухапани е трудно да се определи, тъй като много от тях не търсят лекарска помощ, а сами премахват кърлежа, което обаче крие много рискове, посочват от здравната инспекция.

За да се предпазим от ухапвания, лекарите съветват да избягваме местата, където има висока растителност, и да използваме репеленти, които се нанасят директно върху кожата. Ако все пак открием кърлеж, трябва незабавно да потърсим лекарска помощ и да не го изваждаме сами, припомнят от здравната инспекция в Разград.

topnovini.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии