сряда, 15 август 2012 г.

Доброволци от осем държави ще разкопават "Сборяново"


Доброволци от осем държави ще участват в археологическите проучвания на „Сборяново” край Исперих, съобщиха от общинската администрация.

Четиринадесет души от Полша, Румъния, Италия, Турция, Азербайджан, Армения и Беларус са обединени в първия български доброволчески проект в областта на археологията под мотото “Тракийско минало – европейско бъдеще”, по програмата “Младежта в действие” на Европейския съюз. Отделно трима доброволци от Япония участват в тези проучвания със съдействието на Японската фондация за културно разбирателство.
По предварително начертания календар на дейностите е предвидено от днес до 13 септември ”Сборяново” да бъде място за междукултурен диалог, спомагащ за сближаване на младите граждани на света, както и за стимулиране на доброволческите инициативи.

Проектът “Тракийско минало – Европейско бъдеще” с ръководител Марияна Тафрова, ще бъде официално представен на 17 август. Тогава ще се отбележи и годишнината от началото на проучванията в „Сборяново”. През тази година се навършват тридесет години от откриването на Свещарската царска гробница, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и от началото на археологическите проучвания на столицата на тракийските гети в резервата „Сборяново”. Програмата за честването на годишнината предвижда представяне на резултатите от проучванията и рецитал на стихове. Предвидена е и обиколка на резервата и запознаване с основните паметници – тракийския град “Хелис”, тракийското и алианско светилище „Демир баба теке”, Свещарската и съседните тракийски гробници.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии