вторник, 6 ноември 2012 г.

Оправдаха кмета на село Равно


Оправдаха кмета на село Равно
Оправдаха кмета на село Равно за мнима буря, присъди за изпълнителя на ремонта и за контрольора.

Селски кмет бе оправдан от две съдебни инстанции заради това, че е поискал средства за ремонт на читалище, уж протекло от силни валежи. Условни присъди обаче получават шефът на фирмата, извършила ремонтните дейности, както и общинският експерт, извършил инвеститорския контрол. Действието се развива в разградското село Равно, община Кубрат.


Районен съд – Кубрат пръв е произнесъл оправдателната присъда за бившия кмет на село Равно Сали Сюлейманов. Окръжен съд-Разград я потвърди. Обвинението срещу него бе, че е попълнил неверни данни в документ, представен пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, с който през 2009 г. удостоверил, че вследствие на обилен дъжд на 23 януари се е наводнило местното читалище. Разследването установило, че точно на този ден бедствие не е имало, но читалището действително не е било в добро състояние. В съдебната зала обаче местните жители свидетелствали, че дъжд е имало и други сгради също се наводнили.
За цялостен ремонт на сградата на читалището са отпуснати 137 398 лв. С парите е подменен покривът, извършени са и други ремонти дейности. Съдебните експерти обаче установили, че част от работата не е свършена в количествата, описани в документацията. За разликата от 6682, 27 лв. Районният съд в Кубрат осъжда за използване на документ с невярно съдържание собственика на варненската фирма “Агростил 73”ЕООД. 27-годишният мъж с инициали Д.С. е наказан с 1 година лишаване от свобода условно със срок на отлагане 3 години, той е задължен и да върне в държавния бюджет надвзетите средства. 6 месеца с изпитателен срок от 3 години е санкцията за служителя от община Кубрат, извършил инвеститорския контрол, той е с инициали Е.Ч.
Втората инстанция измени само гражданската част от присъдата, предприемачът пак ще връща пари, но не сам, а солидарно с общинския служител.
Присъдата не подлежи на обжалване.
Подобно дело – за получени средства за ремонти на религиозни храмове, пострадали от мнима буря, върви в Окръжен съд-Търговище. Подсъдими по него са бившият областен управител на Разград  Наско Анастасов, неговият заместник Бехчет Сюлейман, служители в Областна администрация, предприемачи, експерт, извършил оценка на свършената работа, общо 8 подсъдими. Щетите за държавния бюджет са 512 761лв.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии