неделя, 8 септември 2013 г.

Съкровището от Свещари като Златното руно било на дърво


Съкровище
Останки от основите на голямо дърво, в чиито клони е имало сандъче със златни накити, откри край Свещари проф. Диана Гергова.

Миналия ноември археоложката намери и самото съкровище – 264 предмета в дъбово сандъче, накитите тежаха общо 1,8 кг. Намереното бе оценено на 5 милиона лева.

Невероятно находка е това, че сандъчето е било в клоните на дърво, на височина 7-8 метра от откритите основи – обяснява Гергова. По думите й това напомня мита за аргонавтите. Златното руно било също в короната на дърво, пазено от змей, при откриването на Свещарското съкровище пък изпълзя змия.

Източно от откритата преди години гробница в Омуртаговата или Голямата Свещарска могила са намерени останки от две погребения чрез трупоизгаряне. Костите са поставени в делви, взети са проби, за да се установи дали са човешки или животински.

Новите находки показват колко е важно да продължи проучването на могилата – коментира Гергова.

В началото на археологическия сезон тя се оплака, че за разкопките на Свещари Министерството на културата е отпуснало 10 000 лв., колкото и миналата година, затова Гергова отново работи с помощта на спонсори. По проект „Тракийско наследство” от програмата на Европейската комисия „Младежи в действие” в екипа на археоложката се включиха млади археолози от осем държави.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии