събота, 22 февруари 2014 г.

За час две алоджийки с присъди за неплатени данъци

Само за час два различни състава на Окръжен съд-Разград произнесоха различни присъди за едно и също престъпление – неплащане на данъци от жени, получавали парични преводи от чужбина, без да ги декларират. Извършителките на подобна дейност са по-известни като „алоджийки“.

Първа своето наказанието научи 40-годишната Нериман Хасанова от село Студенец. Тя получавала недекларирани парични преводи от чужбина от 2007 г. до 2011 г., не плащала и данъци.
Така се събрали общо 27 798,79 лв. налог по Закона за облагане на доходите на физическите лица. Пред социалните служби Хасанова декларирала, че няма доходи и й били отпуснати общо 2032 лв. детски. Няколко дни преди процеса подсъдимата взела заем от приятели и възстановила неправомерно получената сума на Агенцията за социално подпомагане, платила и данъците за последните три години, които са по-малки суми. Юрисконсултът на АСП оттегли иска си пред съда, а на представителя на НАП съдът препоръча да търси възстановяване на щетите за държавата след края наказателния процес, по ДОПК.

Делото се гледа по съкратената процедура, подсъдимата призна вината си и получи наказание пробация. Според решението на съдебен състав с председател Димитричка Василева в продължение на една година Нериман Хасанова трябва два пъти седмично да извършва задължителна регистрация в пробационната служба, да се среща с пробационен служител, а също и да посещава курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие.

Час по-късно се произнесе и съдебен състав с председател съдия Емил Стоев. Процесът срещу 30-годишната Биляна Рашид от Исперих също бе по съкратената процедура, и тя се призна за виновна, но нейното наказание бе по-високо. Според обвинението между 2007 и 2010 г. тя получавала парични преводи от различни държави, не знаела, че трябва да ги декларира. Натрупаният налог е 25 708,88 лв. По същото време Рашид получила и детски и еднократна помощ за първокласник, общо 990 лв. За разлика от първото дело по този процес гражданските искове на двете държавни институции бяха допуснати и приети за напълно основателни. Съдът постанови наказание от 3 години лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години.

И двете решения подлежат на обжалване пред Апелативния съд-Варна в срок от 15 дни.



dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии