вторник, 8 април 2014 г.

Двама пребили старец-инвалид в дома му за 20 лева

Двама мъже – единият с начално, а другият с основно образование, са били осъдени на по 4 години и 4 месеца затвор за това, че 14 ноември 2013 г. нахлули в дома на възрастен човек от Ветово, който при това бил инвалид, нанесли му жесток побой и откраднали 20 лева и оптика за пушка.

Осъдените на първа инстанция направили пълни самопризнания, поради което били съдени по ускорената процедура.

По обяд на въпросния ден – 14 ноември, извършителите се намирали в заведение във Ветово, където бил и пострадалият. Той си платил поръчката, като единият от осъдените видял, че старецът има няколко банкноти и предложил на съучастника си да оберат човека в дома му. Престъпниците не скрили намерението си и от трети свидетел, който се опитал да им попречи, но не успял.

Вечерта на същия ден – около 21.00 часа, те отишли до дома на пострадалия човек, който бил възрастен, болен и трудноподвижен, но той ги видял през прозореца и скрил парите си – 120 лева, в чехъл, който захвърлил в ъгъла на стаята, която обитавал.

Малко след това грабителите веднага нахлули в дома му и започнали да му крещят заплашително да си даде парите. Човекът твърдял, че няма такива. Това ядосало престъпниците и единият от тях хванал болния възрастен човек, издърпал го от инвалидния му стол и го съборил на земята.

Двамата млади мъже се нахвърлили върху жертвата си с многобройни удари и ритници по корема и гърба. Хванали и дървената сопа, която трудноподвижния старец понякога използвал, за да се подпира на нея и започнали безмилостно да го удрят. Човекът многократно молил нападателите да престанат да го бият, но те продължавали да измъчват и да издевателстват над болния старец.

Подсъдимите претършували стаята, но не намерили парите, освен една банкнота от 20 лева, която била поставена на печката за твърдо гориво на инвалида, но въпреки това продължили да го ритат.

За да се спаси, човекът казал, че има пари в дебитни карти, но побоят продължил, с цел престъпниците да научат пин кодовете им. Жертвата им дала грешни такива.

Тогава единият извършител излязъл, за да изтегли пари, но щом не успял, се върнал и обяснил това на съучастника си. Онзи обаче бил намерил оптика за пушка и давмата престъпници си тръгнали, като зарязали жертвата на земята в безпомощно състояние.

Подсъдимите били осъдени на по 6 години и 6 месеца лишаване от свобода, но тъй като делото било гледано по съкратената процедура, присъдите им били намалена с една трета и станали съответно 4 години и 4 месеца. Тъй като това било първо осъждане и за двамата извършители, а присъдата им е под 5 години лишване от свобода, те ще изтърпят наказанието си в затворническо заведение от открит тип при общ режим.

topnovini.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии