петък, 11 април 2014 г.

Хасан Адемов: "Ще вдигаме пенсионната възраст"

Хасан Адемов
Възраста за пенсиониране ще бъде увеличена. Демографската картина в България е такава, че това е неизбежно. В момента се обмисля как да се случи това. 

До септември ще бъде предложена цялостна визия за пенсионната реформа. На този етап нищо не е окончателно решено. Това заяви в Русе министъра на труда и социалната политика. Хасан Адемов бе в крайдунавския град, където представи Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.
В дискусията участваха депутати, областните управители на Русе, Разград, Силистра и Търговище, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов, представители на социалните партньори и кметове на общини от четирите области. Ахмед Алиев с подробности:

До месец септември предстои да бъде изготвена цялостна стратегия за пенсионната реформа. В момента съвместно работят екипи на пенсионните дружества, на синдикатите и на социалното министерство. Основното, към което се стремим, е да се върнем към споразумението, което беше сключено между социалните партньори и правителството през 2010 година и да бъде актуализирано с модерни елементи, заяви Хасан Адемов. Един от тези елементи е съобразяване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живот след пенсиониране.

Адемов добави, че министерството има вече изготвена методика за определяне на минималната работна заплата. Тя е установена на параметри като средната работна заплата, линията на бедност, производителността на труда и инфлацията. За момента обаче не може да се постигне споразумение с работодателските организации. Причина за това е факта, че в определени региони средната работна заплата се доближава до минималната.

dariknews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Неуместните и нецензурните коментари ще бъдат изтривани.

Последни публикации

Най-четени

Случайни статии